На вихідних в Twitter потрапило зображення Папи Римського Франциска в об’ємному пуховику, яке дуже швидко стало вірусним, бо користувачі повірили, що воно справжнє. Насправді зображення вперше було опубліковано на Reddit разом з трьома іншими картинками в тому самому стилі та є результатом роботи ШІ-генератора Midjourney.

Якщо добре придивитися, можна помітити, що штучний інтелект не дуже добре справився з правою рукою Папи Римського.

Папа Римський в пуховику: в Twitter «завірусилося» зображення Франциска, яке насправді створив ШІ-генератор Midjourney

ШІ-генератори зображень на кшталт Midjourney, до яких також належать DALL-E і Stable Diffusion від OpenAI, дозволяють згенерувати зображення, просто описавши його текстом. Це стало реальністю, адже нейромережі були навчені буквально на мільйонах зображень з інтернету, включаючи багато картинок, захищених авторським правом. Це вже стало причиною судових позовів з боку таких компаній, як Getty Images, які стверджують, що розробники ШІ-генератора Stable Diffusion порушили їхні авторські права.

І хоча у Getty є хороші шанси здобути перемогу в цій судовій справі, це навряд зупинить розвиток генераторів зображень на основі штучного інтелекту. Той же Midjourney V5 у своїй альфа-версії вже набагато краще здатен генерувати руки, і до релізу його можливості можуть ще більше покращитися.

Що цікаво, нещодавно Управління з авторських прав США оголосило, що зображення, створені штучним інтелектом, не можуть бути захищені авторським правом, тож їх можна абсолютно вільно використовувати в тому числі у книгах та журналах.

Варто також зазначити, що створені штучним інтелектом зображення є відносно новими: розробники представили свої інструменти лише протягом останніх чотирьох місяців. Але фальшиві фото існують дуже давно, і лише час покаже, чи створять ШІ-генератори більше дезінформації, ніж свого часу це дозволив зробити Adobe Photoshop.