Компанія Getty Images подала позов до суду в США проти Stability AI, творців ШІ-генератора зображень Stable Diffusion з відкритим вихідним кодом.

Стокова фотокомпанія звинувачує Stability AI у «зухвалому порушенні інтелектуальної власності Getty Images у приголомшливих масштабах». Вона стверджує, що Stability AI без дозволу та компенсації скопіювала понад 12 мільйонів зображень з її бази даних, і що стартап порушив як авторські права компанії, так і захист торгової марки.

Цей позов — останній залп у триваючій юридичній боротьбі між творцями ШІ-генераторів і правовласниками. Інструменти штучного інтелекту потребують ілюстрацій, творів мистецтва та фотографій для використання як навчальних даних, і часто беруть їх з інтернету без згоди автора.

«Ми можемо підтвердити, що в п’ятницю Getty Images подала скаргу проти Stability AI, Inc. в окружний суд США в штаті Делавер, – розповіла Енн Фланаган, віце-президент з комунікацій Getty Images. – Getty Images також подала позов до Високого суду Англії та Уельсу. Як це прийнято у Великій Британії, 16 січня Getty Images надіслала і запросила відповідь на лист від Stability AI Limited у звичайні строки. Stability AI Limited підтвердила отримання цього листа».

Андрес Гуадамас, британський науковець, що спеціалізується на штучному інтелекті та авторському праві, у своєму Твіттері зазначив, що скарга Getty була «дуже сильною»:

«Скарга технічно більш точна, ніж колективний позов, – сказав Гуадамас. – Справа, швидше за все, ґрунтуватиметься на позові про порушення [авторських прав], а відповідачі, швидше за все, стверджуватимуть про добросовісне використання. Може бути і так, і так».

Аарон Мосс, юрист з авторського права в Greenberg Glusker і видавець блогу Copyright Lately, написав у Твіттері:

«Нова скарга Getty набагато краща, ніж той надмірний колективний позов, про який я писав минулого місяця. Основна увага зосереджена на тому, на чому вона і повинна бути: на вхідному етапі – на використанні захищених авторським правом зображень для навчальних даних. Це буде захоплива битва за добросовісне використання».

Ще один аргумент, який наводить Getty Images, стосується їхньої торгової марки. Stable Diffusion добре відома тим, що відтворює водяний знак компанії на деяких своїх зображеннях, і Getty стверджує, що поява цього водяного знаку на «химерних або гротескних зображеннях моделі знижує якість торгових марок Getty Images через розмиття або потьмарення».

Getty Images подає до суду на Stable Diffusion за порушення авторських прав
Приклад «гротескного» зображення, згенерованого ШІ, з водяним знаком Getty Images

Повністю зі скаргою Getty Images можна ознайомитися за лінком.