Світовий ринок No-code рішень до 2030 року сягне майже 200 мільярдів доларів. Українські розробники та інвестори можуть стати вагомою часткою цього ринку.

Про це йшлося на панельній дискусії, яка була присвячена інвестиціям у Low-code рішення для підприємців та організована українською спільнотою розробників Flowmates. Учасниками дискусії стали українські та міжнародні інвестори.

Зокрема модерував дискусію Дмитро Кузьменко, керівник Української Асоціації венчурного та приватного капіталу. На думку одного з учасників, Ярослава Кологривова, CBDO та співзасновника української Low-code платформи PLATMA, зараз ідеальний час для того, щоб інвестувати у подібні рішення, бо найближчі роки ринок буде зростати майже вдвічі. “З точки зору інвестора, вихід на такий швидко зростаючий ринок дозволяє набагато дешевше зайняти на ньому достатньо велику частку і стати акціонером стартапу, який через 5 років буде серед лідерів ринку”, – підкреслив Кологривов.

Андрій Зінчук, керуючий партнер ZAS ventures, конкретизував, що дійсно, інтерес інвесторів до подібних проєктів буде лише зростати. Але, на його думку, найцікавішими будуть ті проєкти, які орієнтовані на малий та середній бізнес. Це будуть передові рішення, бо саме малому та середньому бізнесу треба швидко створювати програмне забезпечення й одночасно у нього немає великих IT департаментів для розробки власного продукту з нуля.

Але на другій дискусійній панелі, яка була присвячена безпосередньо використанню Low-code рішень в бізнесі, думки спікерів розділилися. Зокрема Максим Попов, засновник 42flows, зауважив, що на першому етапі розвитку активними користувачами Low-code платформ є саме великі підприємства, які вже спробували користуватися різними рішеннями для автоматизації бізнесу, в тому числі й такими, які були розроблені їх IT департаментами. І саме за час цієї розробки та впровадження, вони зрозуміли, що їм потрібно від Low-code платформ. І вже з цим конкретним досвідом і потребами вони усвідомлено вирішують, що можуть використовувати в розробці Low-code платформи для пришвидшення процесу.

Принципова дискусія розвивалася і на технічній панелі, де учасники в тому числі обговорили конкуренцію між citizen-девелоперами та традиційними програмістами, а також роль системи освіти в підготовці спеціалістів по роботі з Low-code платформами. Учасники зійшлись на думці, що саме citizen-девелопери можуть дати поштовх до розвитку ринку Low-code платформ і прискорити розробку нових рішень для оптимізації бізнес-процесів. Андрій Бідочко, CEO платформи UBOS, також додав, що для ефективного розвитку освіти у сфері Low code повинна відбутися також уніфікація та стандартизація серед всіх Low code платформ. На його думку, саме розробка стандартів індустрії стане наступним етапом розвитку платформ.

Довідка:

Flowmates – українське community, що створене українськими компаніями PLATMA, UBOS і 42flows, та яке розвиває український ринок Low-code рішень та інфраструктуру для освіти для майбутніх citizen-девелоперів, що будуть розробляти додатки для оптимізації бізнес-процесів на базі відкритого програмного забезпечення. У планах спільноти вже у квітні 2023 року запустити навчальний курс для citizen-девелоперів.

Доєднуйтесь до нас: https://flowmates.pulse.is/  

Наші соціальні мережі:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/flowmatess/

Facebook: https://www.facebook.com/flowmates.org

YouTube: youtube.com/@flowmates.community