Компанія Ford продовжує використовувати колись легендарні назви для запуску нових електромобілів. Спочатку ми побачили електромобіль з назвою Mustang, а ось тепер зустрічаємо електричний кросовер Ford Explorer.

Щоправда, необхідно зазначити: такий електричний Ford Explorer створений саме для Європи – на інших ринках залишається великий кросовер Ford Explorer з традиційними ДВЗ. Водночас для європейського ринку такий електромобіль Ford Explorer має стати першим прикладом нового «переродження» в бік електрифікації. Тому ставки доволі високі – отже, чим збирається грати Ford?

По-перше, маємо електричний 4,55-метровий кросовер з 2,77-метровою колісною базою – це модель класу C-SUV, що є одним з найбільш популярних зараз. По-друге, маємо електромобіль на платформі MEB від Volkswagen – це один з перших прикладів співробітництва двох компаній у створені електричних моделей. Загалом вже відомо, що таких прикладів має бути як мінімум два. То ж після електромобіля Ford Explorer варто очікувати ще одну електричну модель.

По-третє, маємо декілька версій Ford Explorer: вони відрізняються типом приводу, потужністю, розміром акумулятора. Мінімум – акумулятор на 52 кВт·год, один електродвигун, задній привод, близько 170 «коней». Максимум – акумулятор на 77 кВт·год, повний привод з двома електродвигунами, сумарна потужність 340 «коней». Дистанція автономного пробігу буде залежати від конкретної конфігурації двигунів та акумуляторів, але максимум варто очікувати на рівні 500-550 км.

Нарешті, окремо треба розповісти про салон. Адже тут знайшлось місце не одній цікавій розробці.

Наприклад, передня панель виглядає досить традиційно. Проте на її верхівці знайшлось місце під окремо встановлену «звукову колонку» з підсвічуванням. По центру передньої панелі (вкотре) розташований великий сенсорний дисплей. Однак незвичним є можливість регулювання кута його нахилу в діапазоні 30 градусів: від напівлежачого положення – до майже вертикального. Крім того, компанія Ford обіцяє безліч зручних ніш, місткий багажник, ін.

Виробництво електромобіля Ford Explorer розпочнеться лише наприкінці 2023 року, а перші товарні екземпляри надійдуть до продажу на початку 2024-го. Мінімальна вартість новинки Ford Explorer складе близько 45 тис. євро.