Під час спільної пресконференції міністра оборони України Олексія Резнікова та міністерки оборони Королівства Нідерланди Кайси Оллонгрен в Одесі було оголошено, що Нідерланди передадуть ВМС України два шукачі мін класу Alkmaar. Про це пише «Мілітарний».

Україна отримає ці кораблі лише у 2025 році й поки що невідомо? про які саме з кораблів класу Alkmaar королівських ВМС йдеться. Наразі в активному складі флоту Нідерландів залишилось лише 5 кораблів цього класу. Також Нідерланди та Бельгія підготують українських моряків до служби на цих кораблях.

«Ми розуміємо стратегічну та економічну важливість гаваней в Одесі для того, щоб імпортувати продукти, для того, щоб торгувати. І це, безумовно, має зв’язок із рештою світу. Нідерланди надають два шукачі мін класу Alkmaar і ми розпочнемо готувати українські підрозділи для того, щоб вони знали, як використовувати ці кораблі», — сказала пані Оллонгрен.

Звернемо увагу, що Alkmaar – це не мінні тральщики, вони не тралять акваторію спеціальним тралом, вони шукають та знищують окремі міни.

Нідерланди передадуть ВМС України два шукача мін класу Alkmaar

Шукачі мін класу Tripartite – це спільний проєкт Нідерландів, Франції та Бельгії. В Нідерландах він отримав назву Alkmaar на честь головного корабля національного флоту. Усього з 1977 по 1995 рр. було побудовано 40 кораблів класу Tripartite, 15 з яких отримали Нідерланди. Наразі кораблі цього класу входять до складу флотів Франції, Бельгії, Нідерландів, Болгарії, Індонезії, Латвії та Пакистану. Усі інші оператори, крім початкової трійки – це експорт кораблів, виведених зі складу флотів Франції, Бельгії та Нідерландів.

Починаючи з 2003 р., кораблі класу Alkmaar модернізували. Було встановлено вдосконалену електроніку, включаючи систему обробки бойових даних Atlas Elektronik INCMS; гідролокатор Thales 2022 Mk III; систему ідентифікації та знешкодження мін Atlas Seafox і Double Eagle Mk III Mod 1 ROV.

Нідерланди передадуть ВМС України два шукача мін класу Alkmaar

Нагадаємо, наразі найбільший бойовий корабель ВМС України – це ракетний катер «Прилуки», побудований у 1979 р., який має стандартну водотоннажність лише 230 т.

Але у Великій Британії вже готуються до передачі Україні шукачі мін «Черкаси» та «Чернігів» класу Sandown, а в Туреччині спущено на воду корвет ВМС України «Гетьман Іван Мазепа» класу Ada MILGEM. Будівництво другого корвету класу Ada вже розпочалося.

Нідерланди передадуть ВМС України два шукача мін класу Alkmaar

Характеристика шукачів мін класу Tripartite / Alkmaar
Водотоннажність – 571 т (стандартне), 605 т (повне)
Довжина – 51,6 м
Ширина – 8,9 м
Осадка – 3,8 м
Двигуни – 1 × дизельний двигун Brons-Werkspoor A-RUB 215V-12 1 400 кВт (1 900 к.с.), 2 × 180 кВт (240 к.с.) активні керма ACEC, 1 × носовий підрулювач
Швидкість – 15 вузлів (28 км/год)
Дальність – 3 000 морських миль (5 600 км) при 12 вузлах (22 км/год)
Команда – 55 осіб
Датчики – 1 × гідролокатор DUBM 21B; 1 × навігаційний радар Decca 1229
Озброєння – 1 × 20-мм гармата modèle F2; 2 × 12,7-мм кулемети; 2 × 7,62-мм кулемети