Під час навчального виходу у море над одним з шукачів мін типу Sandown підняли український прапор. Про це пише Мілітарний з посиланням на UkDefenceJournal.

Нагадаємо, Велика Британія передала ВМС України два кораблі класу Sandown. Це кораблі досить рідкісного класу – шукачі, або мисливці за мінами, які, на відміну від тральщиків, не зачищають суцільні мінні поля, а активно шукають та знищують окремі морські міни. Крім того, ці кораблі можуть використовуватися як патрульні. Угода була оприлюднена ще влітку 2021 р.

Україна отримала кораблі HMS Grimsby та HMS Shoreham, які були вилучені з і складу Королівського флоту та отримали нові імена – «Чернігів» та «Черкаси» відповідно. Це одні з найновіших кораблів класу Sandown, які були побудовані у 1998 та 2001 рр.

Над кораблями «Черкаси» та «Чернігів» класу Sandown підняли український прапор

Зараз, біля узбережжя Шотландії, на кораблях проходять навчання українські екіпажі. Як можна побачити на фото, зроблених фотографами Майклом Катбертом та Дейвом Калленом, на кораблі нанесли нові бортові номера, назви, а також герби відповідних українських міст. Під час одного з виходів в море над ведучим кораблем підняли український прапор.

Після втрат, які ВМС України зазнали на початку повномасштабної війни, нові кораблі будуть у пригоді. Крім того, кількість мін у Чорному морі, які треба буде знищувати після перемоги, дуже велика, тож мисливцям за мінами буде чим зайнятися.

Дякуємо, Велика Британіє!

Над кораблями «Черкаси» та «Чернігів» класу Sandown підняли український прапор

Загальна характеристика кораблів класу Sandown
Водотоннажність – 600 т
Довжина – 52,5 м
Ширина – 10,9 м
Осадка – 2,3 м
Привід – дизель Paxman Valenta 6RP200E потужністю – 1 523 к.с. (1 136 кВт); дизель-електричний привід Combimac 100 кВт; носові підрулюючі пристрої Schottel
Швидкість – 13 вузлів (24 км/год)
Екіпаж – 34 моряки (розміщення до 40 осіб)
Датчики і системи обробки – навігаційний радар SharpEye типу 1007 I-Band/Kelvin Hughes Ltd; сонар Type 2093
Обладнання – дрони SeaFox для знешкодження мін
Озброєння – 1 × 30-мм автоматична гармата DS30M Mark 2; 3 × 7,62 мм багатоствольних кулемети M134 Minigun; 2 × 7,62 мм кулемети FN MAG