Зусилля США, спрямовані на те, щоб зупинити напівпровідникову промисловість Китаю, досягли переломного моменту, коли до справи долучилися Нідерланди.

Однак наслідки нових обмежень можуть торкнутися не тільки китайських компаній. Агентство Reuters повідомляє, що посадовці з десятка компаній, які постачають ASML компоненти, зараз зважують можливість масового виходу з Китаю, щоб уникнути впливу експортних обмежень.

Представники Neways, NTS Group, Bestronics, AAE, BV, BKB Precision, KMWE Group, Sempro, Sioux technologies і VDL ETC відвідають В’єтнам, Малайзію і Сінгапур, щоб обговорити потенційну експансію в цих країнах, згідно з повідомленням голландського державного органу, отриманим агентством Reuters.

Ця новина з’явилася після того, як уряд Нідерландів оголосив, що приєднається до США в обмеженні експорту чутливого обладнання для виробництва напівпровідників до країн або організацій, які становлять загрозу національній безпеці країни та її союзників.

ASML є провідним постачальником літографічного обладнання, яке використовується для нанесення мікроскопічних елементів на кремнієві пластини. Хоча найсучасніші машини компанії, що працюють в ультрафіолетовому діапазоні (EUV), ніколи не продавалися до Китаю, компанія постійно постачає до країни старіші літографічні машини, що працюють в глибокому ультрафіолеті (DUV).

Відповідно до експортного контролю США, ASML зобов’язана отримувати спеціальні ліцензії перед продажем обладнання для глибокої ультрафіолетової літографії до Китаю. Ця вимога ліцензування може означати або фактичну заборону на продаж обладнання для глибокої ультрафіолетової літографії до Китаю, або просто затримку з постачанням такого обладнання в країну.

Позиція США також має наслідки для компаній, що постачають деталі для машин ASML, які є неймовірно складними та покладаються на різноманітні компоненти, що постачаються з усього світу, включаючи сам Китай. Це ставить постачальників ASML під загрозу, тому вони мають шукати вихід із цієї ситуації.