Нідерланди оприлюднили свої плани щодо обмеження експорту ключових інструментів для виробництва мікросхем. Це важливий крок у постійних зусиллях США з обмеження доступу Китаю до високопродуктивних напівпровідників, повідомляє Financial Times. Угода, яка, як очікується, включатиме контроль над критично важливими технологіями виробництва мікросхем від голландського транснаціонального холдингу ASML, була досягнута зі США в січні, але оприлюднена тільки цього тижня, коли міністр торгівлі Нідерландів Ліссі Шрайнемахер направила листа до парламенту, в якому описала нові заходи.

ASML є ключовим гравцем у глобальному ланцюжку постачання мікросхем, виробляючи інструменти, необхідні таким компаніям, як TSMC, для виробництва передових напівпровідників. Без його обладнання будь-який виробник мікросхем у Китаї зіткнеться зі значними проблемами. Це є ключовою проблемою для США, які намагаються обмежити здатність Китаю розвивати передові військові технології, такі як гіперзвукові ракети. У жовтні минулого року США оголосили про широкомасштабні обмеження на продаж власних мікросхем.

«Оскільки Нідерланди вважають за необхідне з міркувань національної безпеки якнайшвидше поставити цю технологію під контроль, Кабінет міністрів запровадить національний контрольний список», – йдеться в листі Шрайнемахера, повідомляє Reuters. Очікується, що новий закон, який запровадить новий контроль, буде ухвалено до літа.

Reuters зазначає, що в листі не було прямо названо Китай або прямо згадано ASML, світового лідера в галузі передового обладнання для виробництва мікросхем. Але в листі згадуються системи глибокої ультрафіолетової літографії (DUV), які ASML поки що може продавати клієнтам у Китаї. Очікується, що після запровадження обмежень компаніям знадобляться ліцензії для експорту цієї технології.

Як повідомляється, ASML не очікує, що обмеження вплинуть на раніше оголошені фінансові прогнози. Адже окрім інструментів для УФ-літографії, ASML також виробляє більш досконалі інструменти для літографії в екстремальному ультрафіолеті (EUV), які компанії заборонено продавати у Китай з 2019 року. Reuters зазначає, що неясно, чи зможе ASML обслуговувати машини, які раніше були продані до Китаю.

Як і Нідерланди, США також домовилися з Японією про запровадження аналогічних експортних обмежень. Японія ще не оголосила нічого публічно, але Reuters зазначає, що оновлення може з’явитися вже цього тижня.

Речник Міністерства закордонних справ Китаю заявив, що його країна виступає проти цих планів.

«Ми рішуче виступаємо проти використання Нідерландами адміністративних засобів для втручання і обмеження нормальних економічних і торговельних обмінів між китайськими і голландськими компаніями», – заявив Мао Нін під час брифінгу для ЗМІ в коментарях для Reuters.