Сміливі заяви Ілона Маска про перспективи створити готовий продукт на базі інтерфейсу «мозок-комп’ютер» (BCI) стартапу Neuralink, схоже, не скоро зможуть наблизитися до реальності. Якщо зможуть взагалі. Про це повідомляє Engadget, посилаючись на дані Reuters.

Джерела вказують на те, що у 2022 році компанія Neuralink отримала від FDA відмову у проведенні випробувань на людях з використанням тих самих пристроїв, які вбили свиней.

«Основні занепокоєння агентства щодо безпеки стосувалися літієвої батареї пристрою; потенційної можливості міграції крихітних дротів імплантату в інші ділянки мозку; а також питання про те, чи можна видалити пристрій без пошкодження мозкової тканини, і якщо так, то яким чином», – розповіли Reuters нинішні та колишні співробітники Neuralink.

Занепокоєння FDA щодо акумуляторної системи та її нових можливостей трансдермальної зарядки пов’язані з імовірністю виходу пристрою з ладу. Як повідомляє Reuters, агентство шукає запевнення, що батарея «дуже малоймовірно вийде з ладу», тому що якщо це станеться, розряд електричного струму або теплової енергії з розірваного пакета може підсмажити тканини навколо.

FDA також дуже стурбоване потенційними проблемами, якщо весь пристрій доведеться вилучати для заміни або модернізації, через мізерний розмір електричних дротів, які проникають у сіру речовину мозку пацієнта. Ці дроти настільки малі та делікатні, що під час видалення (або навіть під час регулярного використання) вони ризикують обірватися, а потім мігрувати в інші частини мозку, де можуть застрягти.

Під час дня відкритих дверей Neuralink у листопаді минулого року Маск впевнено заявив, що компанія отримає схвалення FDA «протягом шести місяців», тобто до весни цього року. Ця оцінка виявилася такою ж точною, як і його припущення щодо того, коли Cybertruck нарешті може бути запущений у виробництво.

«Він не може зрозуміти, що це не машина, – сказав один із співробітників компанії в інтерв’ю Reuters. – Це мозок людини. Це не іграшка».