На початку минулого року ми розповідали вам про технологію iSIM, яку анонсували спільно Qualcomm, Vodafone й Thales. Якщо коротко — це аналог eSIM, який працює за схожим принципом, але інтегрований безпосередньо в чипсет (iSIM – Integrated SIM). Таким чином виробникам смартфонів не потрібно встановлювати додатковий чип для роботи eSIM, що може зекономити трохи місця всередині девайсів та деякі фінансові ресурси. iSIM обіцяє такий же рівень безпеки, як і eSIM.

Qualcomm і Thales анонсували сертифікацію iSIM на мобільній платформі Snapdragon 8 Gen 2. Однак, компанії поки не уточнюють які саме смартфони зможуть першими використовувати iSIM. Зазначу, що мобільним операторам навіть не обов’язково оновлювати їхні системи, щоб додати підтримку пристроїв з iSIM (якщо вони вже пропонують eSIM).

Швидше за все варто чекати на популяризацію iSIM вже після того, як технологію почнуть підтримувати більш доступні масові чипсети. Однак, компанії обрали влучний момент, адже тренд на відмову від фізичної SIM-карти підвищується. Зокрема, Apple вже продає в США смартфони лінійки iPhone 14 без слота для SIM-карти.