Компанія Qualcomm, мобільний оператор Vodafone та французький промисловий гігант Thales представили нову технологію інтеграції SIM-карток. Система, що отримала назву iSIM, вбудовується у центральний процесор та працює за галузевим стандартом GSMA. Технологія здатна забезпечити не менш надійне та швидке підключення до мобільних мереж, ніж аналогічні рішення, і в перспективі дозволить безперешкодно реалізовувати підтримку мобільного зв’язку на безлічі електронних пристроїв — від ноутбуків і смартфонів до IoT-датчиків та VR/AR-окулярів.

Як пояснили розробники, новий стандарт iSIM базується на схожій концепції eSIM  програмній SIM-карті, яка сьогодні використовується практично всіма виробниками флагманських смартфонів на ринку. Однак, якщо для eSIM потрібен окремий чіп для обробки даних, то в новій платформі за цю функціональність відповідає основна обчислювальна мікросхема. Інженери зазначають, що інтеграція iSIM у процесор спрощує виробництво та усуває необхідність у виділеному просторі для SIM- або eSIM-карток, при цьому не програючи звичайним рішенням у якості зв’язку. Передбачається, що в перспективі завдяки новій технології підтримку підключення до мобільної мережі зможуть отримувати різноманітні IoT- та носимі девайси, котрі замалі для розміщення в них SIM-карток або eSim-чипів; крім того, у більших пристроях, наприклад, смартфонах, звільнений простір можна буде використати для встановлення, скажімо, більшого обсягу пам’яті або кращої системи охолодження.

Qualcomm, Vodafone й Thales представили платформу iSIM для інтеграції SIM-карток у процесор смартфону

Демонстрація концепції iSIM відбулася у науково-дослідній лабораторії Samsung у Європі. Інженери Qualcomm та Thales взяли за основу складаний флагман Galaxy Z Flip3, в який встановили модифікований процесор Snapdragon 888 5G. За заявами компаній, отриманий прототип смартфона підтвердив комерційну готовність та ефективність технології iSIM, яка в рамках демонстраційних випробувань успішно працювала з чинною мережевою eSim-інфраструктурою Vodafone.

“Наша мета — створити світ, у якому кожен пристрій можна легко і просто підключити до мобільної мережі. iSIM — важливий крок у цьому напрямку, оскільки технологія дозволяє підключати пристрої без фізичної SIM-картки або окремого чипа. Це зробить реальністю підключення до мережі багатьох найрізноманітніших пристроїв, включаючи IoT-об’єкти, причому керувати віртуальними картками можна буде з одного облікового запису”, — заявив комерційний директор Vodafone Алекс Фромінт-Куртіл.

Він також додав, що для операторів технологія повністю усуне необхідність у виробництві фізичних SIM-карток, які, до речі, виробляються з неекологічного пластику.

Надалі Vodafone продовжить співпрацювати з Qualcomm та Thales у вдосконаленні нової технології та підтримає партнерів у процесі комерціалізації нового стандарту, зазначається у пресрелізі.