Посилаючись на міркування щодо захисту даних, ІТ-служба виконавчої влади ЄС попросила всіх співробітників Комісії видалити TikTok зі своїх корпоративних пристроїв, а також з особистих, на яких використовуються корпоративні додатки.

Прохання видалити застосунок китайської соціальної мережі було надіслано електронною поштою чиновникам ЄС вранці 23 лютого.

«Щоб захистити дані Комісії та підвищити її кібербезпеку, Рада з корпоративного управління Єврокомісії вирішила призупинити роботу додатку TikTok на корпоративних та особистих пристроях, зареєстрованих у службах мобільних пристроїв Комісії», – йдеться в електронному листі, який потрапив до EURACTIV.

Співробітників попросили зробити це якомога швидше, але не пізніше 15 березня. Для тих, хто не встигне до встановленого терміну, корпоративні додатки, такі як електронна пошта Комісії та Skype для бізнесу, більше не будуть доступні.

Цей захід обґрунтований міркуваннями захисту даних, пов’язаних з TikTok, і має на меті захистити дані та системи Комісії від потенційних загроз кібербезпеки.

«Ми розчаровані цим рішенням, яке, на нашу думку, є помилковим і ґрунтується на фундаментальних хибних уявленнях. Ми зв’язалися з Комісією, щоб розставити всі крапки над «і» та пояснити, як ми захищаємо дані 125 мільйонів людей по всьому ЄС, які щомісяця заходять в TikTok», – заявив представник TikTok в коментарі EURACTIV.

У листопаді минулого року TikTok визнав, що в китайській штаб-квартирі компанії могли отримати доступ до персональних даних користувачів з усього світу. Це визнання сталося після викриттів Forbes про те, що додаток використовувався для шпигунства за журналістами.

Нещодавно TikTok був заборонений на урядових пристроях у Сполучених Штатах. Хоча жоден європейський уряд не пішов за прикладом США, нідерландським чиновникам, як повідомляється, рекомендували не користуватися китайським додатком.

Минулого місяця генеральний директор TikTok Шоу Цзи Чу зустрівся з високопосадовцями ЄС, які сказали йому, що компанія має пройти довгий шлях, щоб відновити їхню довіру.