ByteDance, материнська компанія TikTok, визнала на цьому тижні, що кілька її співробітників отримали неналежний доступ до даних американських користувачів TikTok і двох журналістів.

Генеральний директор TikTok Шо Чу визнав це в службовій записці, яку оприлюднило агентство Bloomberg. Викриття відбулося після багатомісячного внутрішнього розслідування в компанії, яке, своєю чергою, було викликане розслідуванням Forbes. В останньому стверджувалося, що компанія планувала використовувати застосунок TikTok для відстеження місцеперебування певних американських користувачів.

Розслідування ByteDance на цьому тижні встановило, що кілька співробітників отримали доступ до ідентифікаційних адрес та інших персональних даних двох репортерів BuzzFeed News і Financial Times, а також невідомої кількості американських користувачів, з якими вони контактували. Як повідомляється, вони намагалися з’ясувати, чи перебувають ці користувачі в безпосередній близькості від співробітників ByteDance. Їх зусилля виявилися марними.

«Неправомірна поведінка певних осіб, які більше не працюють в ByteDance, була кричущим зловживанням своїми повноваженнями для отримання доступу до даних користувачів, – заявив представник компанії. – Така поведінка неприйнятна і не відповідає нашим зусиллям, спрямованим на те, щоб завоювати довіру наших користувачів. Ми неймовірно серйозно ставимося до безпеки даних, і ми будемо продовжувати вдосконалювати наші протоколи доступу, які вже були значно поліпшені і посилені з тих пір, як стався цей інцидент».

Компанія ByteDance, як повідомляє The New York Times, заявила, що звільнила всіх чотирьох співробітників, які мали доступ до даних американських користувачів. Двоє з них працювали в Китаї, а двоє інших — у США.

Після розслідування ByteDance провела реструктуризацію своєї команди внутрішнього аудиту і позбавила відділ доступу до даних американських користувачів.