Минулого року Apple представила свої перші смартфони з підтримкою супутникового зв’язку. Моделі лінійки iPhone 14 дозволяють викликати екстрені служби на допомогу там, де немає сигналу від стільникових мереж (Emergency SOS). iPhone допоможе знайти супутник та навестися на нього для виклику рятувальників. А разом з цим можна коротко сповістити, що саме трапилося.

Схоже, що аналогічна (та навіть більш просунута) технологія скоро з’явиться в смартфонах Samsung. Південнокорейська компанія представила Exynos Modem 5300, який дозволяє залишатися на зв’язку навіть у віддалених точках планети завдяки підтримці 5G Non-Terrestrial Networks (NTN).

Новий модем також підтримує стандарт 3GPP Release 17 для забезпечення взаємодії між новими телекомунікаційними мережами та апаратним і програмним забезпеченням, розробленим виробниками смартфонів.

Samsung представила модем Exynos з підтримкою двостороннього зв'язку через супутник

Смартфон надсилає повідомлення супутнику, який передає його наземній станції. Вона, своєю чергою, передає його до звичайної стільникової мережі для отримання іншим користувачем.

Модем підтримує двосторонній зв’язок, тож може не тільки надсилати повідомлення, але й отримувати їх. Щобільше, у майбутньому користувачі зможуть надсилати фотографії високої роздільної здатності та відео через супутник.

Samsung бачить використання технології не тільки в смартфонах, але й в таких транспортних засобах, як летючі автомобілі та безпілотні літальні апарати. Також компанія працює над технологією вузькосмугового інтернету речей (NB-IoT), яка усуне потребу в окремому потужному чипу в смартфонах.

Щодо конкурентів, Qualcomm нещодавно анонсувала технологію Snapdragon Satellite, яка також має на меті додати смартфонам можливість двостороннього обміну повідомленнями через супутник. Перші такі пристрої ми повинні побачити в другій половині цього року. До слова, Qualcomm також стоїть за розробкою супутникового зв’язку Apple.