Невдовзі після виходу ChatGPT від OpenAI у листопаді Джефф Маггіонкалда, генеральний директор компанії онлайн-освіти Coursera, почав користуватися цією технологією, щоб перевірити, чи зможе вона заощадити його час.

Він почав використовувати чат-бот для написання листів і нотаток компанії та попросив свою виконавчу асистентку спробувати те ж саме для підготовки відповідей на вхідні листи. Вона підказує ChatGPT, як, на її думку, він міг би відповісти, а він редагує згенеровані відповіді, перш ніж надсилати.

«Я витрачаю набагато більше часу на роздуми і набагато менше на написання, – каже пан Маггіонкалда. – Я не хочу бути тим, хто не користується цією програмою, тому що той, хто нею користується, матиме багато переваг».

У всьому світі бізнесмени з різних галузей, включаючи архітектуру, програмне забезпечення та індустрію розваг, випробовують нову межу технологій: так звані генеративні програми штучного інтелекту, які створюють письмові роботи, зображення та мистецькі роботи, так само як це робить людина, пише The Wall Street Journal.

У минулому штучний інтелект був захований у шарах внутрішньої інфраструктури для оптимізації логістики або автоматизації модерації контенту. Тепер же такі застосунки, як ChatGPT і генератор зображень Midjourney, передали технологію безпосередньо в руки приватних осіб і малих підприємств, які використовують інструменти, щоб перевірити, чи можуть вони автоматизувати трудомісткі завдання або прискорити творчі процеси.

Деякими з них керує захоплення від можливості робити те, що раніше було неможливим; іншими — екзистенційний поштовх опанувати нову технологію, щоб не відставати від життя.

Хвиля експериментів привернула увагу великих корпорацій до того, що такі інструменти незабаром можуть докорінно змінити їхні індустрії. Від Netflix до нафтогазовидобувної компанії Devon Energy Corp. деякі компанії почали робити обережні кроки з генеративним ШІ.

Однак експерти з ШІ застерігають, що такі інструменти слід використовувати лише для підтримки людей, які вже є експертами у своїй галузі. Генеративний ШІ може поширювати тривожний контент і дезінформацію, а також викликати занепокоєння з приводу крадіжки інтелектуальної власності та порушення конфіденційності.

«Мета, якій він служить, не полягає в тому, щоб інформувати вас про речі, яких ви не знаєте. Це дійсно інструмент, який допоможе вам краще робити те, що ви робите», – сказала Маргарет Мітчелл, головний спеціаліст з етики стартапу Hugging Face, що займається дослідженнями в галузі ШІ.

Тельмо Гомес, співзасновник та ІТ-директор компанії LiveSense, що базується в Мельбурні, Австралія, каже, що ChatGPT значно економить його час на дослідження. Після того, як його компанію найняли для розробки системи, яка може виявляти вейпінг у громадських місцях, він годинами телефонував людям і гуглив, щоб визначити, які датчики працюють найкраще. Інформації було обмаль, інші компанії, що продавали рішення для виявлення вейпінгу, не розкривали, що саме вони використовують.

Тоді він увів запитання в ChatGPT. За кілька секунд програма видала кілька відповідей, серед яких були ті, що точно повторювали рішення, на яких він зупинився під час свого дослідження. Він також додав застереження щодо етичності спостереження за поведінкою людей.

«Це підірвало мій мозок, – сказав пан Гомес. – Ми невелика компанія. Це дозволить нам робити більше з меншими ресурсами».

Нідхі Хегде, дизайнер Wimberly Allison Tong & Goo, міжнародної архітектурної компанії, яка спеціалізується на розкішних готелях, сказала, що прийшла до висновку, що генеративний ШІ змінить її професію, коли клієнт надіслав її команді попередні ескізи будівлі, яку він хотів, і яку він створив за допомогою Midjourney.

Midjourney, яка була запущена в липні, приймає різноманітні підказки від тексту до тривимірних форм і надає користувачам високий ступінь контролю над редагуванням згенерованих зображень.

Ескізи, надані клієнтом, традиційно є роботою архітектора, але пані Хегде взялася за цей процес. Вона завантажила зображення клієнта назад у Midjourney і попросила програму створити кілька нових варіацій з різними структурами, зберігаючи при цьому схожий дизайн. За її словами, клієнти були в захваті від остаточної версії.

«Роль архітектора дуже, дуже змінюється, – каже вона. – В рамках галузі ми дійсно повинні переосмислити те, що ми робимо як послугу».

Зараз Нідхі Хегде регулярно використовує Midjourney і присвячує перші пів дня роботи над новим проєктом тому, що вона називає «стадією невдачі». Одного разу вона завантажила в Midjourney зображення скелі та попросила ШІ «зробити скелю золотою». Програма створила блискучий золотий торс Дуейна «Скелі» Джонсона.

За словами Трея Лоу, технічного директора компанії Devon Energy, керівництво штаб-квартири в Оклахомі зацікавилося ChatGPT після того, як група техніків продемонструвала, що може використовувати цей інструмент для тестування свого комп’ютерного коду. Група керує системою автоматизації фірми, яка контролює обладнання на нафтових родовищах.

Окремо інженери та науковці почали використовувати інструмент для узагальнення великих технічних документів, сказав він. Експерименти переконали компанію звернути пильну увагу на те, як розвивається технологія.

Лоу каже, що компанія сподівається, що одного дня ChatGPT зможе шукати в академічних сховищах і узагальнювати, скажімо, сотню наукових робіт про водень у стислому звіті.

«Для деяких людей навіть короткий виклад буде на 100% корисним, щоб допомогти їм прийняти рішення», – сказав він.

Лукас Вінтерботтом, інженер-програміст гонконзького фінансово-технологічного стартапу Reap, почав використовувати GitHub Copilot, асистента кодування зі штучним інтелектом, створеного на основі попередньої версії базової технології ChatGPT, в середині 2022 року, коли він став доступним для першої групи тестувальників. Тепер він використовує його щодня, щоб пришвидшити виконання звичайних завдань програмування, а також звертається до ChatGPT за допомогою у вирішенні менш поширених проблем з кодуванням.

За його словами, ChatGPT також допомагає йому на 90% впоратися з написанням внутрішніх записок компанії:

«Я технічний спеціаліст, – каже він. – Я не отримую повного задоволення від написання текстів».

Проте не всі сприймають нову технологію. Ендрю Хундт, дослідник робототехніки, сказав, що уникає програмування за допомогою інструментів генеративного ШІ, оскільки було доведено, що вони копіюють фрагменти навчальних даних, що, на його думку, може поставити під загрозу оригінальність його досліджень. Він каже, що його думка про ці інструменти погіршилася після того, як він дізнався від інших користувачів, що його власний код з’являється в отриманих ними результатах.

Від генеральних директорів до програмістів: як працівники експериментують з ChatGPT
Генеральний директор Microsoft Сатья Наделла розповідає про нову пошукову систему компанії Bing на основі штучного інтелекту

Багато представників «білих комірців» і творчих професій також побоюються, що коли генеративний ШІ достатньо розвинеться, він замінить їх так само як роботи замінили фабричні робочі місця.

У лютому компанія Netflix зіткнулася з негативною реакцією у Twitter після того, як заявила, що використала генеративний ШІ для створення фонових зображень у короткометражному аніме-фільмі, розміщеному на YouTube, який було створено в рамках програми, що експериментує з новими технологіями. Критики заявили, що цей крок загрожує відібрати можливості у людей-художників.

Таікі Сакураї, директор Netflix з питань аніме, заявив, що компанія прагне підтримувати людські таланти.

Сурія Равікумар, віцепрезидент з питань даних і стратегії сінгапурської компанії Smartkarma, яка займається дослідженням фінансових інвестицій, каже, що компанія розмежувала, який контент на її платформі слід автоматизувати, а який — ні.

Фірма, яка надає передплатникам доступ до незалежних інвестиційних консультацій, тестує використання ChatGPT для створення резюме і твітів звітів, а також для написання оптимізованих для пошукових систем постів у корпоративному блозі про основи інвестування, які розміщуються за межами платної частини платформи.

Синтія Тінг, архітектор американської фірми NBBJ, каже, що вона спостерігала, як Midjourney поширюється серед її колег, як лісова пожежа. Вона співпрацює з гонконзьким відділенням Американського інституту архітекторів над створенням аналітичного центру, який допоможе архітекторам навчитися використовувати генеративний ШІ та інші технології.

«Мені здається, що в майбутньому ШІ стане нашим третім мозком, – каже пані Тінг. – У нас є ліва і права півкулі; іноді ми приймаємо рішення за допомогою логіки, іноді за допомогою емоцій. Тепер у нас буде мозок зі штучним інтелектом, який надаватиме нам інформацію та аналізуватиме дані. Це допоможе нам ухвалювати кращі рішення».