Ajax Systems за ініціативи Київської обласної військової адміністрації та органів місцевого самоврядування реалізували рішення для захисту та збереження робіт всесвітньо відомого вуличного художника Бенксі у Київській області.

Бездротову систему безпеки Ajax встановили на чотирьох роботах Бенксі в Бородянці, Ірпені та Горенці. Це має захистити малюнки від можливого вандалізму. Відтепер на будь-які спроби викрасти або зіпсувати малюнки має миттєво реагуватиме швидка група охорони. Роботи знаходитимуться під захистом до відправлення в музей.

Датчики руху та удару фіксують спроби пошкодження чи наближення до об’єкта, вмикають вуличну сирену поруч та передають сповіщення до охоронної компанії через централь системи безпеки. Для захисту робіт від зовнішніх чинників встановили прозорі протиударні стінки з полікарбонату. А на місці малюнку з зображенням дзюдоїста в Бородянці додатково встановили тимчасову захисну споруду з датчиком LifeQuality. Він має сенсори температури, вологості та CO2. Реле керування WallSwitch підтримуватиме мікроклімат, щоб малюнок не зіпсувався.

Ajax Systems придумали, як захистити роботи Бенксі у зруйнованих містах Київської областіСистема захисту містить близько 20 датчиків і чотири централі системи безпеки. Датчики незалежні від постійного живлення, а головна централь може знаходитися у віддаленому приміщенні. Хаб тримає зв’язок з датчиками на відстані до 1700 метрів та повідомляє охоронну компанію про тривогу менш ніж за 0,15 секунди.

Ajax Systems придумали, як захистити роботи Бенксі у зруйнованих містах Київської області

Роботи Бенксі зʼявилися в українських містах восени 2022 року. Відтоді вони стали одним із символів підтримки України. У грудні 2022-го одну з робіт намагалися викрасти, тому було ініційовано проєкт із захисту малюнків.