У бруклінській лабораторії, заставленій 3D-принтерами та імпровізованим майданчиком для гри в піклбол, співробітники стартапу з розробки мозкового інтерфейсу під назвою Synchron працюють над технологією, покликаною змінити повсякденне життя людей з паралічем.

Synchron Switch імплантується через кровоносні судини, щоб дозволити людям з відсутньою або дуже обмеженою фізичною рухливістю керувати такими технологіями, як курсори та «розумні» домашні пристрої, за допомогою свого розуму. Наразі ця технологія була випробувана на трьох пацієнтах у США та чотирьох в Австралії.

«Я спостерігав моменти коли пацієнт і його партнер відчували неймовірну радість і впевненість від того, що відновили здатність бути трохи більш незалежними, ніж раніше, – сказав в інтерв’ю CNBC генеральний директор Synchron Том Окслі (Tom Oxley). – Це допомагає їм займатися тим, що ми сприймаємо як належне».

Заснована у 2012 році, компанія Synchron є частиною індустрії компʼютерно-мозкового інтерфейсу (brain-computer interface (BCI)), що швидко розвивається. BCI – це система, яка розшифровує сигнали мозку і перетворює їх на команди для зовнішніх технологій. Мабуть, найвідомішою компанією в цій галузі є Neuralink, засновником якої є Ілон Маск.

Але Маск — не єдиний технологічний мільярдер, який робить ставку на можливий перехід BCI від радикального наукового експерименту до медичного бізнесу, що процвітає.

У грудні компанія Synchron оголосила про раунд фінансування на суму $75 мільйонів, який включав фінансування від інвестиційних фірм Білла Гейтса та Джеффа Безоса.

У серпні 2020 року Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) присвоїло Synchron статус «Проривний пристрій» (Breakthrough Device), який надається медичним виробам, що мають потенціал для покращення лікування виснажливих або загрозливих для життя станів. Наступного року Synchron став першою компанією, яка отримала від FDA дозвіл на проведення випробувань на пацієнтах. 

Synchron набирає пацієнтів для участі в ранньому техніко-економічному дослідженні, яке має на меті показати, що ця технологія є безпечною для застосування у людей. Під час дослідження шістьом пацієнтам буде імплантовано BCI від Synchron, і комерційний директор Курт Хаггстром сказав, що компанія зараз перебуває приблизно на півдорозі до завершення дослідження. 

Компанія ще не отримала жодного доходу, її прессекретар сказав, що Synchron не коментує, скільки зрештою коштуватиме процедура.

У той час як багато конкурентів імплантують свої BCI шляхом хірургічного втручання на відкритому мозку, Synchron використовує менш інвазивний підхід, який базується на десятиліттях наявних ендоваскулярних методик, заявили в компанії.

Стартап Synchron тестує мозковий імплантат для керування приладами за допомогою розуму
Система ендоваскулярних електродів Stentrodе

BCI Synchron вводиться через кровоносні судини, які Окслі називає «природними магістралями» в мозок. Стент Synchron, який називається Stentrode, оснащений крихітними датчиками та доставляється у велику вену, яка знаходиться поруч з моторною корою. Stentrode з’єднаний з антеною, яка знаходиться під шкірою в грудній клітці та збирає необроблені дані мозку, які він надсилає з тіла на зовнішні пристрої. 

Пітер Ю, старший директор з неврології в Synchron, каже, що оскільки пристрій не вставляється безпосередньо в тканину мозку, якість мозкового сигналу не є ідеальною. Але мозок не любить, коли його торкаються сторонні предмети, каже Ю, а менш інвазивний характер процедури робить її більш доступною.

«Є приблизно 2 000 лікарів, які можуть виконувати ці процедури, – сказав Ю в інтерв’ю CNBC. – Це трохи більш масштабований метод, порівняно, скажімо, з операціями на відкритому мозку або бурінням, які можуть виконувати лише нейрохірурги».

Пацієнтам з важким паралічем або дегенеративними захворюваннями, такими як бічний аміотрофічний склероз (БАС), технологія Synchron може допомогти відновити здатність спілкуватися з друзями, сім’єю та зовнішнім світом, чи то через друк, чи то через текстові повідомлення, чи то навіть через доступ до соціальних мереж.

Пацієнти можуть використовувати BCI Synchron для покупок в інтернеті та управління своїм здоров’ям і фінансами, але, за словами Окслі, найбільше їх хвилює обмін текстовими повідомленнями.

Стартап Synchron тестує мозковий імплантат для керування приладами за допомогою розуму
Філіп О’Кіф, один з пацієнтів Synchron у клінічному дослідженні SWITCH, став першою людиною у світі, яка написала твіт за допомогою пристрою BCI

«Втрата можливості надсилати текстові повідомлення неймовірно ізолює, – каже Окслі. – Відновлення можливості надсилати текстові повідомлення близьким – це дуже емоційне відновлення сил».

У грудні 2021 року Окслі передав свій акаунт у Twitter пацієнту, на ім’я Філіп О’Кіф, який хворіє на БАС і намагається рухати руками. Приблизно за 20 місяців до цього О’Кіфу вживили імплантат BCI від Synchron. 

«Привіт, світе! Короткий твіт. Монументальний прогрес», – написав О’Кіф на сторінці Окслі, використовуючи BCI.

Технологія Synchron привернула увагу конкурентів. Як повідомляє Reuters, Ілон Маск звернувся до компанії, щоб обговорити потенційну інвестицію минулого року. 

Neuralink розробляє BCI, призначений для введення безпосередньо в тканину мозку, і хоча компанія ще не тестує свій пристрій на людях, Маск сказав, що сподівається зробити це в цьому році. 

Хаггстром сказав, що фінансування його компанії допоможе прискорити розробку продукту Synchron і підштовхне її до ключового клінічного випробування, яке наблизить компанію до комерціалізації.

Партнер Khosla Ventures Алекс Морган, який очолював попередній раунд фінансування, сказав, що хоча пристрій Synchron може здатися чимось з області наукової фантастики, він заснований на «реальній науці» і вже робить значні зміни в житті пацієнтів. 

«Synchron насправді допомагає людям прямо зараз, сьогодні, – сказав він в інтерв’ю. – Це, як на мене, дійсно винятковий випадок».

Стартап Synchron тестує мозковий імплантат для керування приладами за допомогою розуму
Ендоваскулярна система електродів та блок приймача-передавача, що імплантується

У січні медичний журнал JAMA Neurology опублікував рецензовані результати довгострокового дослідження безпеки системи BCI від Synchron в Австралії. Дослідження показало, що технологія залишається безпечною і не погіршує якість сигналу або продуктивність протягом 12 місяців.

«Це була величезна публікація для нас», – сказав Хаггстром.

За словами Хагстрома, комерціалізація є ключовим фактором для всіх гравців галузі.

«Мені завжди подобається бути конкурентоспроможним, тому для мене дуже важливо вийти на ринок першим, – сказав Хагстром. – Ми зустрічаємося з майбутніми пацієнтами, щоб поговорити про їхні потреби та інше, і коли ти бачиш їх, спілкуєшся з цими сім’ями та опікунами, то хочеться якнайшвидше надати їм допомогу в їхньому повсякденному житті».