Звісно ж, системи зі ШІ – це не лише про порно-картинки та просунутий пошук в інтернеті, а і про зброю. Про тестування експериментальної системи розпізнавання цілей на основі штучного інтелекту Advanced Targeting and Lethality Aided System (ATLAS) пише Мілітарний з посиланням на The Drive.

Журналісти The Drive звернули увагу на фотографії M1 Abrams з цікавим набором датчиків. Ці фото танка з’явилися на сайті військової служби розповсюдження візуальної інформації (DVIDS) лише 13 лютого 2023 р., але зроблені вони ще 5 листопада 2022 р.

Військові США тестують M1 Abrams з системою цілевказання зі штучним інтелектом ATLAS

У підпису до фото зазначено, що військові об’єдналися з інженерами та вченими з Центру командування, управління, зв’язку, комп’ютерів, кіберрозвідки, спостереження та розвідки (C5ISR), щоб випробувати прототипи, що розробляються у рамках програми ATLAS.

Система цілевказання ATLAS використовує передові технології зондування та алгоритми машинного навчання для прискорення захоплення та ідентифікації цілей. Крім того, ATLAS може запропонувати тип зброї та боєприпасів, які варто використовувати по цим цілям. Загалом ATLAS дозволяє екіпажам вражати втричі більше цілей за той самий час.

Військові США тестують M1 Abrams з системою цілевказання зі штучним інтелектом ATLAS

Система ATLAS складається з оптичних датчиків, розташованих на корпусі танка або БМП, та додаткових ПК всередині машини, які опрацьовують зображення, використовуючи ШІ. Саме тому на одному зі знімків можна побачити додаткові системи охолодження для ПК.

ATLAS почали розробляти ще влітку 2020 р. Вже в жовтні 2020 р. була показана інтеграція системи з перспективною бойовою машиною General Dynamics Land Systems Griffin I. Зараз ATLAS випробовують вже на основному бойовому танку.

І хоча на кнопку пострілу все ще натискає людина, але Skynet, здається, все ближче.