Дослідники відкрили та розшифрували мову, втрачену на тисячі років, вивчивши дві стародавні глиняні таблички, які порівнюють з Розеттським каменем.

Таблички, яким, як вважають, 4 тисячі років, були знайдені кілька десятиліть тому в Іраку. Вони зберігалися в окремих колекціях: одна — в Колекції клинопису Джонатана і Жанетт Розен, а інша — в приватній колекції в Лондоні.

Обидві таблички написані в альбомному форматі, що зазвичай асоціюється з середньовавилонськими табличками, які датуються касситським періодом першого тисячоліття на півдні Месопотамії.

З 2016 року дослідники Манфред Кребернік та Ендрю Р. Джордж вивчають таблички. У січні вони опублікували свої результати у французькому журналі Revue d’assyriologie et d’archéologie orientale («Журнал ассиріології та східної археології»).

«Текст обох табличок розділений вертикальною лінійкою на дві колонки, за зразком списків і словників, характерних для вавилонської педагогічної науки, – пишуть автори. – Праві колонки містять текст на старовавилонському діалекті аккадської мови».

На іншій стороні було виявлено дещо «дивовижне» – втрачена мова.

«Саме ліві стовпчики наших двох табличок містять дивовижний зміст, – пишуть вони. – Вони містять текст, який має багато ознак відтворення північно-західної семітської мови».

Інформація на правій стороні таблички призначена для перекладу невідомої мови на лівій стороні, пишуть автори.

«Відповідно до звичної практики двоколонкових академічних списків, починаючи з початку другого тисячоліття, права колонка повинна пояснювати, рядок за рядком, матеріал у лівій колонці», – пишуть автори.

Проаналізувавши слова і речення, дослідники змогли зробити висновок, що мова лівої колонки, ймовірно, була втраченою аморейською мовою, а права — її аккадським еквівалентом. Аморейська мова є попередницею івриту, і до цього часу ми знали з неї лише кілька іменників. Інформація, що міститься на табличках, перевертає це уявлення.

«Наші знання про аморейську мову були настільки жалюгідними, що деякі експерти сумнівалися, чи існувала така мова взагалі, – розповіли дослідники в інтерв’ю Live Science. – Але «таблички вирішують це питання, показуючи, що ця мова є послідовною і передбачуваною, і повністю відмінною від аккадської».

Таблички також дають уявлення про аморейські громади та вірування. Один з фрагментів таблички складається з імен богів.

Окрім формату та схожості з посібниками з вивчення мови, ці дві таблички мають й інші цікаві спільні риси.

«Своєрідність змісту двох табличок може вказувати на те, що вони походять з одного скрипторію, – пишуть автори. – Вони досить схожі за почерком, щоб припустити, що можуть навіть бути роботою одного і того ж писаря».

Потенційна критика дослідження полягає в тому, що дослідники в першу чергу покладалися на фотографії табличок, оскільки обидві вони є частинами приватних колекцій. Попри це, і Кребернік, і Джордж вважають, що результати дослідження було важливо опублікувати.