Google додасть у пошук функції зі штучним інтелектом, але до появи конкурента ChatGPT ще мінімум кілька тижнів

Як тільки стало відомо про анонс нового пошуковика Bing від Microsoft, що використовує технології ChatGPT, компанія Google поспішила анонсувати власні зміни до інтернет-пошуку. Як раніше повідомлялося, успіх ChatGPT застав пошукового гіганта зненацька, і оголосивши «червоний код», його генеральний директор Сундар Пічаї наказав командам готувати нові сервіси на основі ШІ.

І от майже разом з Microsoft, компанія Google свої досягнення в галузі штучного інтелекту на спеціальному заході в Парижі. Проте як пише The Verge, ці функції бліднуть у порівнянні з оголошенням Microsoft про «новий Bing», який компанія широко продемонструвала пресі та запропонувала обмежений публічний доступ до нього.

Найцікавіша демонстрація Google стосувалася того, як пошук буде використовувати генеративний ШІ в майбутньому для узагальнення інформації з інтернету. У демонстраційному ролику компанія продемонструвала пошук на питання «Які сузір’я найкраще шукати під час спостереження за зірками?», а відповідь, згенерована штучним інтелектом, висвітлила кілька ключових варіантів і пояснила, як їх розпізнати.

«Нові функції генеративного ШІ допоможуть нам організувати складну інформацію та різні точки зору прямо в результатах пошуку, — сказав віцепрезидент Google Прабхакар Рагхаван. «Завдяки цьому ви зможете швидко зрозуміти загальну картину, а потім дослідити її під різними кутами».

Рагхаван назвав такий тип відповідей NORA (No One Right Answer), що означає «немає однієї правильної відповіді». Адже поширеною критикою пошукових відповідей, згенерованих штучним інтелектом, є те, що вони схильні обирати єдину відповідь як остаточну. Він не уточнив, коли ця функція буде доступна.

Відсутність інформації свідчить про поточні труднощі Google з імплементацією нових функцій з ШІ у пошук. Хоча компанія є лідером у галузі штучного інтелекту і роками повільно вплітає функції штучного інтелекту у свою пошукову систему, вона ще не запустила прямого конкурента розмовному чат-боту ChatGPT. У понеділок компанія анонсувала свій конкурентний сервіс Bard, але поки що система тестується лише в закритій бета-версії, а ширший доступ для громадськості обіцяють десь «у найближчі тижні».

На сьогоднішньому заході Google також провів коротку демонстрацію Bard, поставивши чат-боту запитання про переваги та недоліки купівлі електромобіля.

Тим часом Microsoft скористалася обережністю Google. Компанія оголосила про нові функції зі штучним інтелектом для Bing і браузера Edge. Серед них — чат-бот загального призначення, схожий на ChatGPT, а також сервіси для автоматичного створення анотацій та написання тексту.