Президент Зеленський прибуває сьогодні до Великої Британії, щоб зустрітися з прем’єр-міністром країни й відвідати українських військових. Це другий закордонний візит президента України після початку повномасштабного російського вторгнення.

Напередодні візиту на сайті уряду Сполученого Королівства з’явився пресреліз, у якому йдеться про намір Великої Британії розпочати навчання українських пілотів та морських піхотинців.

«Прем’єр-міністр оголошує про плани розширити навчання Збройних Сил України на морі та в повітрі, включно з пілотами винищувачів і морською піхотою, як частину довгострокових інвестицій в армію України, – йдеться у повідомленні. – Навчання забезпечить пілотам можливість керувати складними винищувачами стандартів НАТО в майбутньому. У рамках цих довгострокових інвестицій Велика Британія співпрацюватиме з Україною та міжнародними союзниками для координації колективної підтримки для задоволення оборонних потреб України.»

Це навчання стане доповненням до програми підготовки, яка вже діє у Великій Британії, і в рамках якої за останні шість місяців було навчено 10 000 українських військових, і яка підвищить кваліфікацію ще 20 000 українських солдатів цього року. Сполучене Королівство продовжить співпрацю з українськими Збройними Силами та міжнародним співтовариством, щоб розширити програму у 2023 році.

Літаки будуть! Можливо, Eurofighter Typhoon. Велика Британія збирається навчати українських пілотів на винищувачах НАТО

«Візит Президента Зеленського до Великої Британії є свідченням мужності, рішучості та боротьби його країни, а також свідченням непорушної дружби між нашими двома країнами, – сказав прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. – Я пишаюся тим, що сьогодні ми розширимо цю підготовку від піхотинців до морської піхоти та пілотів винищувачів, гарантуючи, що Україна матиме армію, здатну захищати її інтереси в майбутньому. Це також підкреслює наше зобов’язання не просто надавати військову техніку на короткий термін, але й довгострокове зобов’язання стояти пліч-о-пліч з Україною протягом наступних років.»

У пресрелізі не сказано, про які саме сучасні західні винищувачі йдеться, але на озброєнні Королівських повітряних сил Великої Британії стоять винищувачі Lockheed Martin F-35B Lightning та Eurofighter Typhoon. З ймовірністю майже 100% йдеться саме про Eurofighter Typhoon, тим більш, що зі 100 таких винищувачів 22 є саме навчальними спарками.

Літаки будуть! Можливо, Eurofighter Typhoon. Велика Британія збирається навчати українських пілотів на винищувачах НАТО

Eurofighter Typhoon – багатоцільовий винищувач четвертого покоління, розроблений консорціумом компаній Alenia Aeronautica, BAE Systems та EADS. Винищувач здійснив перший політ у 1996 році, а з 2003 року стоїть на озброєнні Повітряних Сил Великої Британії. Літак експлуатують Німеччина, Іспанія, Італія, Австрія, Кувейт, Оман, Катар та Саудівська Аравія. Усього було виготовлено майже 700 винищувачів.

З початку експлуатації винищувач допрацювався й отримував оновлення у наступних виробничих партіях: підтримку нових ракет, новий бортовий комп’ютер, радар та таке інше.

Літаки будуть! Можливо, Eurofighter Typhoon. Велика Британія збирається навчати українських пілотів на винищувачах НАТО

Це більш ніж сучасний літак, який може використовувати весь асортимент ракет та бомб НАТО: AIM-120 AMRAAM, MBDA Meteor, IRIS-T, AIM-132 ASRAAM, AIM-9 Sidewinder, Storm Shadow/Scalp EG, Brimstone, AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, Taurus KEPD 350, SPEAR 3, Marte ER, Joint Strike Missile та інші. Eurofighter Typhoon можете нести понад 9 000 кг корисного навантаження.

Літаки будуть! Можливо, Eurofighter Typhoon. Велика Британія збирається навчати українських пілотів на винищувачах НАТО

Невідомо, чи отримає Україна найближчим часом саме винищувачі Eurofighter Typhoon, але якщо наші пілоти опанують цей літак, вони зможуть потім досить швидко перевчитися на будь-який сучасний західний винищувач.

Велика Британія першою направила Україні сучасні західні танки, здається зараз Сполучене Королівство хоче стати першим з союзників, хто запропонує ЗСУ винищувачі. Дякуємо, Велика Британія!

Літаки будуть! Можливо, Eurofighter Typhoon. Велика Британія збирається навчати українських пілотів на винищувачах НАТО

Характеристики винищувача Eurofighter Typhoon
Екіпаж – 1 або 2 людини
Довжина – 15,96 м
Розмах крил – 10,95 м
Висота – 5,28 м
Площа крила – 51,2 м2
Вага порожнього – 11 000 кг
Повна вага – 16 000 кг
Максимальна злітна вага – 23 500 кг
Корисне навантаження – 9 500 кг
Силова установка – 2 × турбовентиляторні двигуни Eurojet EJ200, тягою 60 кН / 90 кН (форсаж)
Максимальна швидкість – 2 125 км/год на висоті 11 000 м; 1 530 км/год на рівні моря
Суперкруїз – 1,5 Маха
Дальність – 2 900 км
Бойова дальність – 1 389 км
Стеля – 19 812 м
Межі навантаження, g – +9 / –3
Швидкість підйому – 315 м/с
Озброєння – 1 × 27-мм револьверна гармата Mauser BK-27 зі 150 снарядами
Точки кріплення – 13 (8 під крилами та 5 на підфюзеляжних точках; витримують понад 9 000 кг корисного навантаження
Типова багатоцільова конфігурація – 4 × AMRAAM, 2 × ASRAAM/IRIS-T, 4 × EGBU-16/Paveway-IV, 2 × 1000-літрові паливні баки та капсула цілевказання