Apple не виправдала очікування щодо доходів, прибутку та продажів за багатьма напрямками бізнесу у першому фінансовому кварталі 2023 року, повідомляє CNBC. Загальні продажі Apple за святковий квартал були приблизно на 5% нижчими, ніж торік, що стало першим зниженням продажів у річному обчисленні з 2019 року.

Генеральний директор Apple Тім Кук заявив, що на результати вплинули три фактори: сильний долар США, виробничі проблеми в Китаї, що впливають на iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max, а також загальне макроекономічне середовище.

Акції Apple впали більш ніж на 4% під час тривалих торгів у четвер, але потім зросли після того, як технологічний гігант представив дані про перспективи на поточний квартал. Дані компанії свідчать про те, що продажі iPhone не знижуватимуться так швидко, як це було у святковому кварталі.

Ось як Apple відпрацювала порівняно з консенсус-очікуваннями Refinitiv:

  • Прибуток на акцію: $1,88 проти $1,94 за прогнозом, що на 10,9% менше, ніж минулого року;
  • Виручка: $117,15 млрд проти $121,10 млрд за прогнозом, що на 5,49% нижче в річному обчисленні;
  • Виручка від продажу iPhone: $65,78 млрд проти $68,29 млрд за прогнозом, що на 8,17% менше в річному обчисленні;
  • Виручка Mac: $7,74 млрд проти $9,63 млрд за прогнозом, що на 28,66% менше в річному обчисленні;
  • Виручка від iPad: $9,4 млрд проти $7,76 млрд за прогнозом, зростання на 29,66% у річному обчисленні;
  • Виручка інших продуктів: $13,48 млрд проти $15,23 млрд за оцінкою, що на 8,3% менше, ніж рік тому;
  • Виручка від послуг: $20,77 млрд проти $20,67 млрд за оцінкою, що на 6,4% більше, ніж рік тому;
  • Валова маржа: 42,96% проти 42,95% за прогнозом.

Apple не надала прогнозів на поточний квартал, що закінчується в березні. Компанія не надавала прогнозів з 2020 року, спочатку посилаючись на невизначеність, спричинену пандемією. Аналітики очікували, що компанія орієнтуватиметься на близько $98 мільярдів продажів у другому фінансовому кварталі.

Однак Apple надала деякі дані щодо очікуваних показників. Фінансовий директор Лука Маестрі заявив, що дохід у березневому кварталі матиме таку ж тенденцію до зниження, як і в грудневому кварталі. За словами Маестрі, очікується зростання сервісів, але продажі комп’ютерів Mac і iPad, як очікується, знизяться на двозначну величину порівняно з минулим роком. Продажі iPhone знизяться менше в березневому кварталі порівняно з грудневим, додали в Apple.

Цей квартал став приголомшливим провалом для Apple і першим за майже сім років, коли прибуток компанії не виправдав консенсус-очікувань. Фактично, це було лише друге недоотримання прибутку з серпня 2017 року, коли продажі виявилися більш ніж на 3% нижчими за консенсус-очікування.

Це також стало регресом від успіху Apple за останні два роки, зумовленого потребою в нових комп’ютерах для роботи та навчання вдома. Це було перше падіння квартального доходу Apple у річному обчисленні з 2019 року і найбільше падіння річного квартального доходу з вересня 2016 року.

Кук сказав CNBC, що цей промах частково стався через сильний долар США та додав, що постачання iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max значно скоротилися протягом кварталу, що означає, що було менше телефонів для продажу клієнтам. Основний завод із виробництва iPhone в Китаї постраждав від карантинних обмежень через Covid протягом кварталу, про що було зроблено попередження інвесторам у листопаді.

Генеральний директор Apple повідомив, що зараз виробництво повернулося до рівня, який влаштовує компанію.

Проте звіт запропонував інвесторам кілька позитивних моментів. По-перше, Apple повідомила, що має 2 мільярди активних пристроїв, включаючи iPhone, комп’ютери Mac, Apple Watch та інші продукти, що більше, ніж 1,8 мільярда активних пристроїв, про які вона повідомляла в січні минулого року.

Ця цифра важлива для інвесторів, оскільки вона підсумовує глобальне охоплення компанії та вказує на потенціал зростання, якщо компанія зможе краще монетизувати цих клієнтів за допомогою сервісів або інших додаткових продуктів.

Окрім того, продажі iPad зросли майже на 30% у річному обчисленні після того, як компанія випустила недорогу модель планшета, а також нову топову модель iPad Pro протягом кварталу. Це позитивна тенденція в апаратному бізнесі Apple, яка змінила ситуацію, що склалася в грудні минулого року, коли доходи від продажу комп’ютерів Mac різко зросли, а доходи від продажу iPad впали.

Ще одна позитивна новина для інвесторів: Apple повідомила про 6% зростання свого сервісного бізнесу, що перевершило очікування аналітиків.

Керівництво заявило, що хмарні сервіси, платежі, включаючи Apple Pay та Apple Card, а також музика були сильними компонентами послуг. Кук додав, що співробітники Apple проводять бета-тестування функції «купи зараз – заплати пізніше», яка стане частиною сервісів. «Вона буде запущена найближчим часом», – додав він.

Кук також сказав, що Apple скорочує витрати та сповільнює наймання працівників. Водночас компанія не оголошувала про звільнення, на відміну від багатьох технологічних фірм-конкурентів.