Звільнення сильно вдарили по технологічній індустрії, проте є одне виключення – Apple. Найбільша у світі компанія поки що уникнула масового скорочення робочих місць, яке торкнулося таких фірм, як Microsoft, Google, Meta та Amazon.

Великим компаніям важко запобігти значним скороченням у такому нестабільному економічному середовищі, як зараз, і Apple не застрахована від бізнес-викликів, які вразили інших технологічних гігантів. Очікується, що наступного місяця компанія повідомить про перше квартальне падіння продажів за останні три роки. Apple також сповільнила наймання працівників у деяких сферах, повідомляє The Wall Street Journal.

Але на сьогодні виробник iPhone перебуває в кращому становищі, ніж багато конкурентів, частково тому, що він додавав працівників набагато повільніше, ніж інші компанії під час пандемії. За словами інвесторів, Apple також дотримується політики роботи в режимі економії, з обмеженими пільгами для працівників і бізнесом, зосередженим на апаратних продуктах і продажах, які поки що значною мірою уникнули економічного спаду.

З кінця фінансового року у вересні 2019 року по вересень 2022 року робоча сила Apple зросла приблизно на 20% до приблизно 164 000 штатних працівників. Тим часом приблизно за той самий період кількість працівників Amazon подвоїлася, Microsoft зросла на 53%, материнської компанії Google Alphabet збільшилася на 57%, а у власника Facebook, компанії Meta, – на 94%.

В Apple працює близько 65 000 роздрібних співробітників у більш ніж 500 магазинах, що становить приблизно 40% від загальної кількості працівників компанії.

У п’ятницю Alphabet стала останньою технологічною компанією, яка оголосила про масові звільнення, з планом ліквідувати близько 12 000 робочих місць, що є найбільшим скороченням в історії компанії.

Скорочення в Alphabet слідує за хвилею великих звільнень в Amazon, Microsoft і Meta. За даними Layoffs.fyi, вебсайту, який відстежує скорочення в технологічному секторі, що з’являються в повідомленнях ЗМІ та пресрелізах компаній, з початку 2022 року в технологічній індустрії відбулося понад 200 000 звільнень.

Остання велика хвиля звільнень в Apple відбулася в далекому 1997 році, коли співзасновник Стів Джобс повернувся в компанію, яка тоді скоротила витрати, звільнивши 4 100 співробітників.

Досі основний бізнес Apple демонстрував свою стійкість до ширшого спаду на ринку. Інші чотири технологічні гіганти постраждали на тлі уповільнення темпів зростання цифрової реклами, електронної комерції та виробництва персональних комп’ютерів. У вересневому кварталі Apple повідомила, що продажі її найважливішого бізнесу – iPhone – зросли на 9,7% порівняно з попереднім роком до $42,6 мільярда, що перевищило прогнози аналітиків.

У грудневому кварталі Apple може зіткнутися з гіршими показниками, які вона має оприлюднити 2 лютого, оскільки компанія зіткнулася з виробничими проблемами в Китаї, де сувора політика «нульового ковіду» призупинила значну частину економічної активності. Багато аналітиків очікують, що попит на iPhone не зменшився, і оскільки компанія продовжує нарощувати виробництво, очікується, що він просто переміститься на березневий квартал.

Проте бізнес-модель компанії не є повністю захищеною від ширшого спаду. Доходи Apple від надання послуг продовжують сповільнюватися, зростаючи на 5% в річному обчисленні до $19,2 млрд у вересневому кварталі, що не відповідає показникам останніх кварталів.

Том Форте, старший аналітик інвестиційного банку D.A. Davidson & Co., зазначає, що очікує, що Apple скоротить чисельність персоналу, але це може відбутися непомітно шляхом вивільнення працівників, не замінюючи тих, хто звільняється. Компанія може піти на інші скорочення або скоригувати пільги, які поширені в Кремнієвій долині. Apple не пропонує безплатних обідів працівникам у своєму корпоративному кампусі, на відміну від інших великих технологічних компаній, таких як Google та Meta.

Деякі з технологічних гігантів, які скорочують робочі місця, витрачають значні кошти на проєкти, які навряд чи перетворяться на сильні бізнеси найближчим часом, вважає Деніел Морган, старший портфельний менеджер компанії Synovus Trust.

Meta вкладає мільярди доларів у свою лабораторію Reality Labs для реалізації нових амбіцій у так званому «метасвіті». Генеральний директор Meta Марк Цукерберг захищає витрати компанії на Reality Labs, припускаючи, що в майбутньому віртуальна реальність стане важливою технологічною платформою.

Після оголошення про скорочення співробітників генеральний директор Alphabet Сундар Пічаї заявив, що протягом останніх двох років компанія пережила драматичні періоди зростання. «Щоб відповідати цьому зростанню і стимулювати його, ми наймали працівників для іншої економічної реальності, ніж та, з якою ми стикаємося сьогодні», – написав він у зверненні до співробітників у п’ятницю.

Apple також працює над ризикованими майбутніми проєктами, такими як гарнітура доповненої реальності, яка має вийти пізніше цього року, і проєкт автомобіля, дата випуску якого не визначена, проте робить це більш розміреним темпом, не відволікаючись від основних напрямків бізнесу.