ChatGPT склав випускні іспити з бізнесу та права (спойлер: не дуже успішно)

Існують побоювання, що ChatGPT від OpenAI може допомогти студентам списувати на тестах, але наскільки добре чат-бот впорається, якщо попросити його написати іспит на вищому рівні?

У нещодавно опублікованому дослідженні професори права Університету Міннесоти попросили ChatGPT підготувати відповіді на випускні іспити з чотирьох курсів свого факультету. Штучний інтелект склав усі чотири іспити, але з середньою оцінкою C+.

В іншій нещодавній роботі професор Вортонської школи бізнесу Крістіан Тервіш виявив, що ChatGPT склав іспит з бізнес-менеджменту з оцінкою від B до B-.

Отже, навряд чи є сенс використовувати цю технологію, щоб справити враження на викладачів.

Дослідницькі групи визнали ШІ, м’яко кажучи, непослідовним. Група з Університету Міннесоти зазначила, що ChatGPT добре справляється з основними правовими нормами та узагальненням доктрин, але плутається, коли намагається визначити питання, що мають відношення до конкретної справи.

Крістіан Тервіш сказав, що генератор «дивовижно» впорався з простими питаннями з управління операціями та аналізу процесів, але не міг впоратися зі складнішими питаннями. Він навіть робив помилки з математикою на рівні 6-го класу. Зате бот вправно змінює відповіді, коли отримує підказки людини.

ChatGPT може не скласти іспит чи есе, але здатен згенерувати приблизні відповіді та вдосконалити їх.

Дослідники застерігають, що школам слід обмежити використання технології, щоб запобігти шахрайству на основі ChatGPT. Студенти все ще повинні вивчати фундаментальні навички, а не покладатися на допомогу бота, вважають в Університеті Міннесоти.

Водночас дослідники вважають, що ChatGPT може зайняти гідне місце в аудиторії. Професори могли б навчити студентів, як покладатися на штучний інтелект на робочому місці, або навіть використовувати його для написання та оцінювання іспитів. Технологія могла б заощадити викладачам час, який можна було б витратити на студентів, наприклад, на більше студентських зустрічей і новий навчальний матеріал.