В освітньому середовищі підказки від штучного інтелекту стають звичним явищем. Нещодавно газета Stanford Daily повідомила, що велика кількість студентів вже використовують чат-бот ChatGPT на випускних іспитах. За даними анонімного опитування 4497 респондентів, 17% студентів заявили, що використовували ChatGPT для допомоги у виконанні завдань та складанні іспитів в осінній чверті, а 5% сказали, що подавали матеріал створений безпосередньо ChatGPT, майже не редагуючи його.

Науковці побоюються, що допоміжні системи, такі як ChatGPT і Copilot від GitHub (засновані на моделі OpenAI під назвою Codex), вимагатимуть від викладачів переоцінки того, як вони викладають і оцінюють іспити, оскільки допоміжні технології, засновані на машинному навчанні, стали дуже потужними.

Крім того, Крістіан Тервіш, професор Вортонської школи Університету Пенсильванії, і група медичних дослідників, переважно пов’язаних з Ansible Health, вирішили перевірити ChatGPT.

Під час свого опитування вони визначили, що ChatGPT має обмеження і помиляється. Загалом, дослідники поставили чат-боту середню оцінку, але при цьому очікують, що допоміжні системи зі штучним інтелектом знайдуть своє місце в навчанні та інших галузях.

Зрештою, модель була навчена на незліченній кількості текстів, написаних людиною, і тому її здатність вгадувати задовільну відповідь на питання не є несподіванкою.

«По-перше, вона чудово справляється з основними питаннями з управління операціями та аналізу процесів, в тому числі з тими, що ґрунтуються на конкретних прикладах, – зазначає Тервіш у своїй статті. – Відповіді не тільки правильні, але й пояснення чудові».

При цьому він зауважив, що ChatGPT допускає прості математичні помилки та не може відповісти на складні питання з аналізу процесів. Однак модель ШІ реагує на підказки людей про те, як покращити роботу — вона може успішно виправляти себе, коли отримує підказки від людини-експерта.

Дослідники стверджують, що правильні відповіді ChatGPT повністю відповідають загальноприйнятим відповідям, і що модель ШІ значно покращилася, адже за кілька місяців до цього рівень успішності становив лише 36,7%.

Корисність ChatGPT в освітньому середовищі — попри те, що він часто помиляється — підкреслив у своєму блозі Томас Рід, професор стратегічних досліджень і директор-засновник Інституту досліджень кібербезпеки ім. Альперовича.

Рід описує нещодавній п’ятиденний курс з аналізу шкідливого програмного забезпечення та зворотного інжинірингу:

«Через п’ять днів у мене вже не було жодних сумнівів: ця річ трансформує вищу освіту, – каже Рід. – Я був одним зі студентів. І я був вражений тим, що машинне навчання могло зробити для нас в режимі реального часу. І я кажу це як людина, яка багато років була затятим скептиком щодо хайпу навколо штучного інтелекту. Зауважте, що я не сказав «ймовірно» трансформує. Він трансформує вищу освіту».

Рід стверджує, що, хоча занепокоєння щодо ШІ як механізму плагіату і шахрайства в освіті необхідно вирішувати, більш важлива розмова має стосуватися того, як інструменти ШІ можуть поліпшити освітні результати.