Штучний інтелект зможе врятувати життя пожежників, передбачаючи смертоносні спалахи

Штучний інтелект може допомогти врятувати життя вогнеборців, передбачаючи смертоносні спалахи під час пожежі. Спалахи виникають, коли горючий матеріал у кімнаті починає палати весь одночасно. Це призводить до значного викиду тепла і газів, який може руйнувати стіни та вибивати вікна. 

За 10 років такі спалахи призвели до 13% випадків поранень і загибелі пожежників під час роботи. Хоча вогнеборці мають передбачати спалахи, покладаючись на власний досвід, це залишається нелегкою справою.

Змоделювати настільки нестабільне явище протягом останніх десятиріч також не вдавалось. У нинішньому дослідженні науковці з США та Китаю побудували систему з використанням графових нейронних мереж, щоб вивчити зв’язки між різними джерелами даних від імітованих пожеж. 

«Графові нейромережі використовують для визначення розрахункового часу прибуття у заторі, де можна використовувати від 10 до 50 різних доріг. У нашому випадку, ми дивимось на кімнати, а не дороги, і оцінюємо спалахи, а не час прибуття», – говорить співавтор дослідження. 

Команда змоделювала 41 000 пожеж у 17 типах будівель, заклавши в модель усі види даних: планування будівель, матеріали поверхні, умови пожежі, конфігурації вентиляції, розташування детекторів диму та температурні профілі приміщень. 

Ефективність нейромережі оцінювалась за тим, чи зможе вона передбачити спалах за 30 секунд до того, як він відбудеться. Модель показала точність у кращому випадку в 92,1%. 

«Мета дослідження в тому, щоб покладатися на дані про будівлі, які можна отримати від датчиків. Один зі способів втілити дослідження в реальність – інтегрувати модель у інтелектуальну панель керування пожежною сигналізацією, яка збиратиме дані про температуру від встановлених теплових датчиків, та матиме комп’ютерний модуль, який зможе робити прогнози в реальному часі», – говорить дослідник. 

Науковці сподіваються, що прогноз можна буде надсилати командиру або окремим пожежникам для того, щоб зменшити кількість нещасних випадків.  

Більше коментарів!