Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія Україна» (АТ «ЕКУ») підписав із турецькою компанією Karpowership меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у сфері електропостачання та використання плавучих електростанцій для подолання енергодефіциту в Україні.

Компанії планують розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів. Цією потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн українських сімей.

«Karpowership радий співпрацювати з АТ «ЕКУ» задля пом’якшення енергетичної кризи в Україні», – сказала Зейнеп Харезі, комерційний директор Karpowership. – «Енергокораблі є швидким, надійним і гнучким рішенням для зменшення дефіциту електроенергії в країні, і ми готові підтримати Україну в отриманні необхідної енергії якнайшвидше».

Енергокораблі, відомі також як кораблі-електростанції або плавучі електростанції використовуються для відновлення енергопостачання в віддалених регіонах або після стихійного лиха. Існують як несамохідні, так самохідні кораблі такого типу.

Кораблі-електростанції турецької компанії Karpowership можуть допомогти Україні

«Енергосистема України зазнала 12 масованих російських атак. Дефіцит електроенергії внаслідок пошкодження генеруючої інфраструктури України зростає. Поки війна триває, будівництво нових енергоблоків для відновлення втрачених або пошкоджених генеруючих потужностей є неможливим, і нам потрібно шукати інноваційні рішення для подолання поточної кризи. Технологія Karpowership дозволяє відносно швидко розгортати нові генеруючі потужності з метою цільового спрямування до української мережі. Ми віримо, що це може призвести до зміни парадигми вирішення енергетичної кризи в Україні під час російських атак на інфраструктуру», – зазначив генеральний директор АТ «ЕКУ» Віталій Бутенко.

Турецька компанія Karpowership має у своєму розпорядженні 36 кораблів-електростанцій сумарною потужністю у 6 000 МВт. Діапазон потужності кораблів – від 30 до 470 МВт, і вони можуть бути готові до експлуатації менш ніж за 60 днів.

У випадку України подібні кораблі-електростанції можуть бути пришвартовані навіть у портах Румунії та через наявну енергомережу під’єднані до електромережі Україні, що унеможливить їх ураження російськими терористами.