Україно-мальтійська студія 4A Games розповіла про розробку ігор під час війни, нові проєкти, а також оголосила про відкриття SDK Metro Exodus, який дозволить ентузіастам змінювати гру, створювати власні рівні та модифікації.

«Постраждали всі. Деякі з нас втратили домівки через бомбардування. Дехто пішов до ЗСУ, щоб захищати Україну. Постраждали колеги, друзі, родини. Деякі втратили життя. Але зараз Україні не бракує одного – це наших героїв: тих, хто захищає країну на фронтах, тих, хто їм допомагає, і тих, хто, незважаючи ні на що, працює з пристрастю та відданістю, щоб наші проєкти продовжувалися та підтримувати економіку країни.» – йдеться в повідомленні розробників.

Зараз студія працює над новою частиною Metro і, звісно ж, повномасштабна війна змусила розробників переосмислити те, якою має бути історія наступної гри. Серія Metro з самого початку несла потужний політичний та антивоєнний заряд, торкаючись таки тем як влада, політика, тиранія, репресії. Але через те, що події усіх частин гри відбувалися в Росії, зараз вони сприймаються українськими гравцями досить негативно. І, чесно кажучи, зовсім не зрозуміло, як автори збираються змінити це в четвертій частині. Хіба що перенести події гри в США, продовживши сюжетну лінію доповнення Metro Exodus – Sam’s Story. Але залишається питання, чи російська Saber Interactive, якій з 2020 р. підпорядковується 4A Games, дозволить таку зміну курсу?

Раніше 4A Games розповідала про роботу на мультиплеером для Metro Exodus та про новий IP, розробка якого теж вже почалася. Цього разу інформації про додаткові проєкти студія не надає.

Але 4A Games нарешті дослухалася до вимог ком’юніті гри, і оприлюднила Exodus SDK, якій дозволить гравцям модифікувати майже усі аспекти гри. Exodus SDK дозволяє редагувати ігрові рівні, поверхню, погоду, монстрів, текстури, матеріали, систему частинок, навігаційну систему, параметри камери та багато іншого. SDK підтримує Visual Script та має інтеграцію з Mod.io. Що ж, чекаємо Fallout на рушії Metro Exodus чи Metro Kyiv.

Щоби використовувати Exodus SDK треба мати копії Metro Exodus або Metro Exodus Enhanced Edition в Steam, GOG чи Epic Games Store. В Steam Exodus SDK можна завантажити як Tool, у GOG та Epic Games Store як Additional Content.