Американський софтверний гігант Microsoft може оголосити про плани значного скорочення робочих місць по всьому світу протягом декількох днів. Причиною ймовірних скорочень називається уповільнення світової економіки, повідомляє Sky News.

Microsoft, де працюють понад 220 тисяч осіб, розглядає можливість скорочення приблизно 5% своєї робочої сили, що дорівнює приблизно 11 000 робочих місць.

Компанія, яка зробила величезну ставку на зростання хмарних обчислень і зараз має ринкову вартість $1,78 трлн, наступного тижня повинна повідомити про прибутки за другий квартал.

Якщо рішення буде остаточним, оголошення про скорочення штату, швидше за все, з’явиться до того, як Сатья Наделла, голова і головний виконавчий директор Microsoft, повідомить інвесторам про фінансові показники компанії 24 січня.

Протягом останніх тижнів багато великих технологічних компаній почали скорочувати персонал. Amazon оприлюднила плани скоротити 18 000 робочих місць, або близько 6% своєї робочої сили. Salesforce, постачальник хмарного програмного забезпечення, заявив, що скоротить 8 000 робочих місць, тоді як Meta, власник Facebook, скорочує свою робочу силу приблизно на 11 000 посад.

Великі технологічні компанії були змушені реагувати на ознаки глобального економічного спаду, до того ж багато з них найняли десятки тисяч додаткових працівників під час пандемії.

Компанія Twitter, що належить Ілону Маску, також скоротила тисячі робочих місць, а виробник персональних комп’ютерів HP скоротив 6 000 робочих місць.

У жовтні минулого року Microsoft попередила про уповільнення темпів зростання свого бізнесу у сфері хмарних обчислень, визнавши, що великі корпоративні клієнти переоцінюють витрати у відповідь на економічні виклики.

«У світі, який стикається зі зростаючими зустрічними вітрами, цифрові технології є головним попутним вітром, – сказав Сатья Наделла в жовтні. – У цьому середовищі ми зосереджені на тому, щоб допомогти нашим клієнтам робити більше з меншими витратами, одночасно інвестуючи у світські сфери зростання та дисципліновано керуючи структурою наших витрат».

Під керівництвом Наделли компанія трансформувалася, хоча в останні квартали її прибутки зменшилися через зростання курсу долара. Вона також веде боротьбу з регуляторами за отримання дозволу на поглинання Activision Blizzard, виробника гри Call Of Duty, вартістю 56 млрд фунтів стерлінгів.

Минулого місяця компанія здивувала інвесторів, придбавши за 1,5 млрд фунтів стерлінгів частку у власника Лондонської фондової біржі в рамках довгострокового партнерства у сфері хмарних обчислень.

Напередодні звітності наступного тижня аналітики Guggenheim знизили рейтинг акцій Microsoft до «продавати», стверджуючи, що ці цифри можуть розчарувати інвесторів.

«Хоча більшість інвесторів розглядають Microsoft як великий стабільний бізнес, здатний витримати будь-який шторм, у нього є вразливі місця, деякі з яких можуть бути посилені цим макроекономічним уповільненням», – написали вони.