Останнім часом компанія Apple часто стикається з необхідністю перенесення планів щодо запуску своїх пристроїв. В них втручаються як технічні складнощі, так і зовнішні фактори, як, наприклад, COVID. Одне з таких перенесень тягнеться роками, і це — AR-окуляри, які в черговий раз мають затримку з виходом. При цьому компанія все ще планує запуск гарнітури змішаної реальності цього року.

Про це розповідає Марк Гурман з Bloomberg.

Дебют окулярів мав статися після AR/VR-гарнітури, але невизначені технічні проблеми знову стали на заваді. До того ж компанія планує запустити дешевшу версію гарнітури змішаної реальності у 2024 році, або на початку 2025.

Як і чимало інших компаній, Apple бачить велике майбутнє в AR/VR, але технічні виклики у виробництві зручного користувачу пристрою часто змушують змінити плани. Задум компанії щодо окулярів доповненої реальності, які користувач зможе не знімати цілий день, здається, переноситься на роки, якщо взагалі реалізується.

Тим часом VR продовжує розвиватися й вже може запропонувати віртуальне робоче місце або зустріч, ігри та перегляд фільмів. З іншого боку, AR, накладаючи додатковий шар інформації на реальне життя, частіше можна зустріти в концептах автівок, а спроби зробити такі окуляри поки що не набули широкого використання.

Не допомагає розвитку й ціна таких технологій: гарнітура змішаної реальності від Apple на початку вартуватиме $3 000 й міститиме дисплеї з високою роздільною здатністю, понад 10 камер, сенсори для трекінгу очей, процесор M2 та окремі чипи для обробки зображення AR та VR. Тож з наступною гарнітурою Apple планує використати процесори ближче до iPhone, ніж Mac, що дозволить знизити ціну й почати конкурувати з такими гарнітурами, як у Meta, вартість якої наразі складає $1 500.

За словами джерел пана Гурмана, наразі компанія зосереджує свої зусилля саме на такій версії AR/VR-гарнітури замість AR-окулярів, й мітить у строки запуску приблизно за рік після першої версії. Окуляри мали б випустити вже цього року, але тепер їх відклали щонайменше до 2025.

Враховуючи один з можливих варіантів використання таких окулярів, які могли б замінити смартфон, деякі працівники компанії взагалі мають сумнів, що такі вдасться зробити. Але довготривалий R&D-план все ще залишається. Більша частина працівників Apple Technology Development Group, а це понад тисяча осіб, наразі працює над AR/VR-гарнітурами. Але залишаються й окремі команди, які займаються технологіями для окулярів.

Apple все ще ухиляється від коментування таких продуктів.