Вже декілька десятків років Китай потерпає від наслідків помилкової політики «одна сім’я – одна дитина» (1980 – 2015), яка в майбутньому приведе країну до жахливої демографічної кризи. Її початок можна побачити вже зараз. У 2022 р. населення Китаю не зросло, як усі ми звикли, а вперше за шість десятиліть скоротилося. Про це сповіщає Reuters з посиланням на Національне бюро статистики КНР.

Населення КНР у 2022 р. зменшилось на 850 тис. осіб і тепер дорівнює 1 млрд 411 млн 750 тис. Це перше скороченням населення Китаю з 1961 року, останнього Великого голоду в КНР. Зменшення народжень в наслідок зростання матеріального становища та освіченості жінок – це лише один з факторів скорочення, другим став COVID-19, які приніс з собою невпевненість у майбутньому, що теж вплинуло на кількість малюків, які з’явилися на світ у 2022 р.

Крім того, зараз в КНР спостерігається колосальний сплеск захворювань на COVID-19, хворіють близька 900 млн осіб. Чисто статистично, така епідемія принесла додаткові смерті, які теж вплинули на демографію. Як ми вже писали, ЄС знову запроваджує COVID-тестування для подорожуючих з Китаю. За інформацією Bloomberg, похоронна система КНР паралізована, а крематорії переповнені.

Згідно з прогнозами демографів, внаслідок політики «одна сім’я – одна дитина» до 2040 р. число китайців літнього віку сягне чверті мільярда й у 2–3 рази перевищить кількість мешканців країни, молодших за 20 років. Дисбаланс у віковому розподілі населення приведе до додаткових витрат на пенсії, соціальне страхування та медобслуговування, що вплине на ВВП КНР.