Як повідомляє Politico, посилаючись на представника ВООЗ, штам коронавірусу Omicron XBB.1.5 став домінуючим у США за лічені тижні й може викликати нову хвилю захворювань.

«Ми стурбовані його перевагою у зростанні, зокрема в деяких країнах Європи та північно-східній частині Сполучених Штатів, де XBB.1.5 швидко замінив інші циркулюючі підваріанти», – каже Марія Ван Керкхов, ведучий спеціаліст ВООЗ з COVID-19.

Штам Omicron XBB.1.5 виявили вже у 29 країнах світу, однак він може циркулювати у набагато більшій кількості держав. Проте, представники охорони здоров’я поки що не знають, чи означає це, що більше людей підуть до лікарні або помруть. Імунітет, створений вакцинацією та попередніми інфікуваннями на COVID-19, має хоча б частково працювати.

А тим часом, як сповіщає Укрінформ, низка країн Євросоюзу повертає вимогу обов’язкового тестування на COVID-19, поки що лише для подорожуючих з Китаю з огляду на новий спалах інфекції в країні.

Після завершення політики «нульового ковіду» і величезної хвилі інфікування, Китай знову очолив список пов’язаних з коронавірусом зон ризику. Обов’язкове тестування для подорожуючих з Китаю повертають Австрія, Швеція, Бельгія та Німеччина. Тест від прибуваючих з КНР вимагають у Італії та Франції. Очікується, що найближчим часом до цього долучиться і Греція.

КНР перестала оприлюднювати реальні дані по COVID-19, кажучи лише про 5 000 випадків на добу, але на думку західних експертів, йдеться про 3 млн заражень на добу. За неофіційними даними, в Шанхаї заражено близько 70% мешканців. Про кількість смертей, пов’язаних з новим спалахом COVID-19, теж невідомо, тому що методика підрахунку, яку використовує Китай, не відповідає стандартам ВООЗ. Але, наприклад, Bloomberg пише, що похоронна система Китаю паралізована, а крематорії переповнені.

Бережіть себе. Ковід разом з війною – погане поєднання.