Уряд Китаю «купує» акції Alibaba, Tencent та інших технологічних компаній, щоб бути глибше залученим в їхній бізнес, повідомили джерела Financial Times.

Пакети акцій зазвичай включають 1% у ключовому сегменті та відомі як «спеціальні управлінські акції», які дають Пекіну права на прийняття певних рішень у компаніях. Це дозволяє Комуністичній партії отримати більший вплив на технологічний сектор, особливо в тому, що стосується контенту, який він надає китайцям, йдеться в доповіді.

У випадку з гігантом електронної комерції Alibaba, китайський інтернет-регулятор отримав частку минулого тижня, коли підрозділ державного інвестиційного фонду, створеного Адміністрацією кіберпростору Китаю, купив 1% акцій дочірньої компанії Alibaba – Guangzhou Lujiao Information Technology.

Купівля мала на меті посилити контроль над контентом в сервісі потокового відео Youku і веббраузері UCWeb, повідомили джерела FT. Дочірня компанія також назвала нового члена ради директорів, який, судячи з усього, є чиновником регулятора.

Тим часом деталі плану китайського уряду щодо купівлі акцій інтернет-гіганта Tencent все ще обговорюються, йдеться в повідомленні.

Але Tencent, як повідомляється, хоче, щоб частку купило державне агентство з її рідної провінції Шеньчжень, а не пекінський фонд, який купив акції підрозділу Alibaba.

Цей же фонд також придбав 1% акцій підрозділу материнської компанії TikTok ByteDance під назвою Beijing ByteDance Technology, отримавши право на місце одного з її директорів. Чиновник Комуністичної партії Ву Шуган, який курував онлайн-коментарі в китайському інтернет-регуляторі, вже приєднався до ради директорів.

За даними FT, Ву має право голосу в питаннях бізнес-стратегії та інвестицій, будь-яких планів злиття і розподілу прибутку, а також контролю над контентом на медіаплатформах ByteDance в Китаї.

Купівля так званих «золотих акцій» різко контрастує з попередньою політикою КПК щодо технологічних компаній, в рамках якої чиновники глибоко не втручалися у їхню роботу, але використовували велетенські штрафи у вигляді покарання. Варто згадати хоча б компанію Ant Group відомого китайського технологічного бізнесмена Джека Ма, яка заплатила $34 млрд за його критику в бік уряду. Тепер Ма взагалі втратив контроль над Ant Group.

Нещодавній обвал ринку в Китаї через жорсткі карантинні обмеження, спричинені Covid-19, а також втрата іноземних інвесторів підштовхнули китайський уряд до переоцінки свого підходу до технологічних компаній.