Китайський мільярдер Джек Ма відмовився від контролю над компанією Ant Group, яка володіє платіжною системою Alipay. Як повідомляє The Wall Street Journal, афілійована з Alibaba компанія оголосила про розірвання угод, які дозволяли Ма займати домінуючу позицію в структурі корпоративного управління Ant Group. Підприємець раніше володів понад 50% прав голосу в Ant, хоча не входив до ради директорів компанії та не був залучений до повсякденних операцій. Ма впливав на Ant Group через кілька інвестиційних компаній, які володіли в сукупності 50,5% акцій фінтех-гіганта.

В майбутньому, за словами Ant Group, Ма і дев’ять інших керівників і співробітників компанії матимуть право голосу, яке вони погодилися використовувати незалежно один від одного. За оцінками Reuters, Ма буде володіти 6,2% акцій Ant Group, як тільки компанія впровадить зміни, про які вона оголосила на вихідних.

У 2020 році, незадовго до того, як Ant планувала провести первинне публічне розміщення акцій, яке повинно було залучити рекордні $34 мільярди, Ма викликав гнів китайської влади після того, як під час виступу в Шанхаї назвав банки країни «державними ломбардами».

Китайські регулятори заблокували заплановане IPO і наказали компанії Ant скоротити масштаби бізнесу. Зокрема, компанії було наказано повернутися до своєї основної діяльності як платіжного провайдера. Через рік влада оштрафувала Alibaba, іншу компанію Ма, на $2,8 мільярда після антимонопольного розслідування щодо ймовірних монополістичних дій. З того часу Ма уникає уваги громадськості.