Масованій ракетній атаці 14 січня 2023 р., в якій були задіяні крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555, Х-22, крилаті ракети морського базування «Калібр» та керовані авіаційні ракети Х-59, передувала ранкова ракетна атака по Києву з застосуванням зенітних керованих ракет комплексів С-400 (С-300). Про це ще 14 січня сповіщав Facebook-акаунт Головнокомандувача ЗСУ генерала Залужного. Зараз стало відомо, як така атака взагалі стала можлива і які ракети використовували російські терористи. Про це пише видання Defense Express.

Російські терористичні війська мають величезний запас керованих зенітних ракет для комплексів С-300 та С-400. Мова йде про 8 000 ракет на початок повномасштабного вторгнення. На жаль, як відомо мешканцям Харкова, Миколаєва, Дніпра та інших близьких до лінії фронту міст, росіяни активно використовують такі ракети для терористичних актів проти мирних українських міст. У випадку застосування зенітних ракет по наземних цілях на великій дальності, в наслідок обмеження можливостей РЛС наведення, ні про яку точність не йдеться – це чистої води терористичний акт з метою залякування.

Але до 14 січня 2023 р. Київ не потерпав від подібних атак. В-першу чергу тому, що стандартні зенітні ракети 5В55 для комплексів С-300 мають дальність ураження повітряних цілей 75-100 км, тобто такі ракети просто не добивають до столиці з території Білорусі.

Росія почала використовувати для терористичних атак далекобійні зенітні ракети 48Н6ДМ комплексів С-400

Інша річ ракети 48Н6ДМ для комплексів С-400. Ось вони вже мають дальність ураження повітряних цілей до 250 км та ще і бойову частину вагою у 180 кг зі збільшеною кількістю вражаючих елементів – зброя саме для терористів. На жаль, за інформацією Defense Express, уламки саме такої ракети були знайдені у Києві 14 січня.

Росія почала використовувати для терористичних атак далекобійні зенітні ракети 48Н6ДМ комплексів С-400

Ймовірно пусковим районом для 48Н6ДМ з С-400 є білоруський аеродром «Зябровка» біля Гомеля у 20 км від кордону України. Доведена дальність пуску 48Н6ДМ при використанні у ролі ракети «земля-земля» становить від 230 км. Тобто при використанні з території Білорусі під обстрілом, знову ж таки не прицільним, а суто терористичним, можуть опинитися Київ, Чернігів, Житомир, Рівне, Луцьк та Львів.

Росія почала використовувати для терористичних атак далекобійні зенітні ракети 48Н6ДМ комплексів С-400

На жаль, швидкість ракет 48Н6ДМ становить 2 500 м/с (9 000 км/год), тобто відстань від місця запуску до Києва така ракета подолає усього за 90 секунд, яких може навіть не вистачити для визначення старту та оголошення повітряної тривоги, як і сталося 14 січня. Зенітні ракети комплексів С-300 та С-400 при використанні в режимі «земля-земля» летять по балістичній траєкторії, і враховуючи їх швидкість, у ППО ЗСУ нема засобів боротьби з цією загрозою. І, скоріш за все, вони ще не скоро в нас з’являться, тому що тут йдеться вже не про ППО, а про ПРО, а це зовсім інша складність самих систем, їх вартість та складність інтеграції таких засобів в загальну систему ППО/ПРО.

Єдине, що хоч трохи заспокоює, це те, що у Росії набагато (скоріш за все, на два порядки) менше далекобійних ракет 48Н6ДМ, ніж звичайних 5В55. І початок їх використання свідчить про скорочення запасів інших, більш точних засобів ураження.

У будь-якому разі, редакція «Межі» в черговий раз закликає читачів не нехтувати сигналами повітряної тривоги й не знаходитися під час атак на відкритій місцевості. А терористі врешті-решт будуть покарані, ми в цьому не сумніваємось. Все буде Україна!