росія готує «рятувальну» місію після витоку охолоджувальної рідини на капсулі корабля «Союз», пристикованого до Міжнародної космічної станції (МКС). NASA повідомило на брифінгу для ЗМІ, що російське агентство «Роскосмос» відправить порожній «Союз» на станцію 20 лютого як заміну пошкодженого космічного корабля. Спочатку передбачалося, що його запуск відбудеться в березні.

Очікується, що капсула, яка протікає, повернеться на Землю без екіпажу десь у березні. Вона, як і раніше, буде нести експерименти та інші вантажі.

Космонавти Дмитро Петелін і Сергій Прокоп’єв, а також астронавт NASA Френк Рубіо тепер залишаться на орбіті на кілька місяців довше, а не відправляться на Землю в березні, як планувалося.

Постраждалий корабель почав розпилювати частинки 14 грудня. Команда МКС швидко помітила, що в цьому винен зовнішній контур охолодження радіатора, а пізніше слідчі встановили, що в радіатор потрапив мікрометеорит. Незабаром «Роскосмос» вирішив, що «Союз» занадто небезпечний для використання для стандартного повернення екіпажу. Температура при вході в атмосферу перевищила б 100 градусів за Цельсієм, що загрожувало б як екіпажу, так і комп’ютерному обладнанню. За словами представника агентства, ремонт у космосі був би недоцільним, оскільки процедура була б занадто складною.

Екіпаж МКС, як і раніше, готовий використовувати зламаний «Союз» для евакуації в екстрених випадках. Однак це не ідеальний варіант, коли трьом з семи людей на борту МКС, ймовірно, доведеться піти на підвищений ризик, щоб повернутися додому.

Капсула SpaceX Crew Dragon також пристикована до МКС, але вона зазвичай вміщує лише чотирьох пасажирів. Керівник програми МКС NASA Джоел Монтальбано повідомив на брифінгу, що були проведені переговори з компанією SpaceX, щоб зрозуміти, чи зможе один з пасажирів «Союзу» подорожувати на борту Crew Dragon у разі необхідності.