Космічний телескоп James Webb за перші шість місяців своєї роботи вже отримав візуально приголомшливі й науково вражаючі результати, а нещодавно  зафіксував ще одну важливу віху: відкриття першої екзопланети. Планета, яка отримала назву LHS 475b, знаходиться у сузір’ї Овна, на відстані 41 світловий рік від Сонця, а її діаметр становить 99% від земного.

Команда астрономів з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса під керівництвом Кевіна Стівенсона і Джейкоба Люстіг-Ягера вперше помітила ознаки екзопланети-кандидата під час аналізу даних, отриманих з космічного телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Однак саме спектрограф James Webb в ближньому інфрачервоному діапазоні (NIRSpec) підтвердив існування планети, спостерігаючи два її проходження перед материнською зіркою.

«Немає жодних сумнівів, що планета існує. Дані James Webb підтверджують це», – заявив Люстіг-Ягер у прес-релізі NASA.

Як зазначає агентство, серед діючих сьогодні телескопів (як наземних, так і орбітальних) лише JWST має роздільну здатність, що дозволяє точно характеризувати атмосферу екзопланет земного типу. Дослідницька група ще не з’ясувала яку саме атмосферу, якщо вона тут взагалі є, має LHS 475b.

«Інтуїтивно зрозуміло, що атмосфера, яка на 100% складається з вуглекислого газу, настільки компактна, що її буде дуже складно виявити», – сказав Люстіг-Ягер.

Однак вчені впевнені, що нова екзопланета не може мати густу атмосферу з домінуванням метану, подібну до атмосфери супутника Сатурна Титана:

«Є деякі атмосфери земного типу, які ми можемо виключити, – додав Люстіг-Ягер. – Там не може бути густої атмосфери з переважанням метану».

Поверхня LHS 475b має температуру на декілька сотень градусів вище ніж на Землі. Тож, якщо у ході подальших досліджень буде виявлено хмарний покрив, то нова планета скоріше ближче до Венери ніж до Землі. Дослідники також підтвердили, що планета обертається по орбіті усього за два дні й знаходиться ближче до своєї зірки, ніж будь-яка планета Сонячної системи. Але червоний карлик, якій є материнської зіркою LHS 475b,  має температуру поверхні вдвічі менше ніж Сонця, тому дослідники сподіваються, що вона все ще може мати атмосферу.