Від листопада 2021 року по грудень 2022 року Ілон Маск втратив близько $165 млрд. Про це йдеться у блозі на сайті Книги рекордів Гіннеса.

Цифри засновані на даних видавництва Forbes, але Гіннесс заявив, що інші джерела свідчать про те, що втрати Маска могли бути навіть більшими.

Це пов’язано з падінням вартості акцій компанії Ілона Маска, що виробляє електромобілі Tesla, після того, як він купив Twitter минулого року.

Поглинання соціальної мережі вартістю 44 млрд доларів (36 млрд фунтів стерлінгів) викликало занепокоєння серед інвесторів, що Маск більше не приділяє Tesla достатньої уваги.

Збитки Ілона Маска з листопада 2021 року перевищують попередній рекорд у розмірі $58,6 млрд, яких зазнав японський технологічний інвестор Масайоші Сон у 2000 році.

Оцінка збитків базується на вартості його акцій, яка може відновитися, а це означає, що статки Маска знову зростуть.

У грудні бос Tesla поступився позицією найбагатшої людини світу Бернару Арно, генеральному директору французької компанії з виробництва предметів розкоші LVMH, яка володіє модним брендом Louis Vuitton.

Вартість акцій Tesla впала приблизно на 65% у 2022 році, частково через результати діяльності компанії. Фірма поставила лише 1,3 мільйона автомобілів протягом року, не дотягнувши до очікувань Волл-стріт.

Однак саме поглинання паном Маском Твіттера, де він викликав суперечки, звільнивши велику кількість співробітників і змінивши політику модерації контенту, стоїть за більшою частиною падіння акцій.

Багато інвесторів Tesla вважають, що він повинен зосередитися на компанії з виробництва електромобілів, оскільки вона стикається з падінням попиту на тлі побоювань рецесії, зростання конкуренції та виробничих проблем, пов’язаних з Covid.

«Довгострокові фундаментальні показники [у Tesla] надзвичайно сильні. Короткострокове ринкове божевілля непередбачуване», – написав Маск у Твіттері після закриття фондових ринків на рік у грудні 2022 року.

За даними Forbes, статки пана Маска зараз становлять близько $178 млрд, тоді як статки Бернара Арно оцінюються у $188 млрд.