Як відомо, дизайн консолі PlayStation 5 передбачає можливість її встановлення як горизонтально, так і вертикально – і багато хто з користувачів тримає її саме в такому положенні, тому що при її розмірах не завжди можна знайти достатньо місця поруч з телевізором, щоби покласти консоль “на бік”.

Але виявляється, що це може бути небезпечно: фахівці з ремонту стверджують, що якщо PlayStation 5 довго стоїть вертикально, то через проблеми у дизайні системи охолодження це врешті-решт може вивести її з ладу.

Днями про це повідомив, наприклад, користувач Twitter 68Logic, який володіє ремонтною майстернею у Франції:

За його словами, проблема полягає в тому, що рідкий метал, який використовується для охолодження APU, іноді може буквально вилитися вниз під дією гравітації. Це щонайменше призводить до погіршення охолодження – PlayStation 5 починає сильно шуміти та може вимкнутися через перегрів. Крім того, рідкий метал може потрапити на материнську плату і просто “вбити” консоль. Про те саме кілька місяців тому вже повідомляв інший експерт з ремонту PlayStation 5, Ben Montana. Він також звинувачує у проблемі дизайн системи охолодження і зазначає, що відбувається це лише якщо консоль стоїть вертикально – причому стосується це як цифрової версії, так і консолей з Blu-ray приводом.

Ще один майстер з ремонту, користувач YouTube TheCod3r у своєму відео показує консоль, корпус якої, за його словами, жодного разу не було відкрито і вона ніколи раніше не потрапляла у ремонт – але після місяців використання у вертикальному положенні також вийшла з ладу.

Зазначимо, що у звичайному режимі роботи уявити таке просто неможливо: система охолодження настільки щільно притиснута до процесора, що “пролитися” звідти нічого не може. Можна було б припустити, що у таких консолей внаслідок струсу або ще чогось охолодження було зрушено з місця (тим більше, що ці випадки досі, через два роки після виходу PlayStation 5, все ще поодинокі), проте усі експерти запевняють, що насправді це стосується абсолютно всіх консолей, і винний саме невдалий дизайн.