Стало відомо, яку саме модифікацію M2 Bradley отримає Україна від США в рамках нового пакету допомоги. Про це пише Мілітарний з посиланням на The Drive.

Зі слів речника Пентагону, бригадного генерала Пета Райдера, Україна отримає M2 Bradley версії M2A2-ODS. Шкода, що не повністю цифрові M2A3, але M2A2-ODS теж досить сучасна модифікація.

У окремому матеріалі ми вже згадували відмінності модифікацій M2 Bradley, повторимо деякі речі.

Базовий варіант M2 Bradley виготовляють з 1981 р. Більш потужна та краще броньована версія M2A2 створена у 1988 р. M2A2 ODS – це доопрацювання M2A2 з урахуванням досвіту використання цих БМП під час операції «Буря у пустелі» (ODS – Operation Desert Storm).

M2A2 ODS – саме цю версію БМП M2 Bradley отримає ЗСУ

У версії M2A2 ODS Bradley отримав новий лазерний далекомір ELRF з дальністю дії до 10 км; тактичну навігаційну систему TACNAV з приймачем GPS та цифровим компасом; систему протидії керованим ракетам першого покоління; покращені тепловізори, у тому числі для механіка-водія; систему розігріву сухпаю прямо у машині. Крім того, індивідуальні крісла в десантному відділенні змінили на лавки, виявилось, що так покидати машину зручніше та швидше.

Force XXI Battle Command Brigade and Below (FBCB2)

Але головне в M2A2 ODS Bradley – нова командирська платформа Force XXI Battle Command Brigade and Below (FBCB2). Це бойова інформаційна система, так звана Situation awareness system на базі Linux, яка допомагає відслідковувати власні та ворожі підрозділи на мапі. Збір інформації відбувається майже в режимі реального часу на основі оновлення місць розташування дружніх транспортних засобів на полі бою. Дані про місцезнаходження дружніх сил збираються через тактичну радіомережу прямої видимості Enhanced Position Location Reporting System (EPLRS) і супутникову мережу Blue Force Tracking (BFT). Інформація подається у графічному вигляді, а обмін даними відбувається тестовими повідомленнями, а не голосовими звітами.

Навчання близько 500 українських військових на M2A2 ODS Bradley розпочнеться вже наприкінці січня 2023 р. і триватиме протягом місяця. Про це повідомила заступник помічника міністра оборони США Лора Купер.