Потенційних покупців Radeon RX 7900 XTX, а також власників нових топових відеокарт AMD продовжує непокоїти питання з можливими нюансами роботи системи охолодження адаптерів референсного дизайну.

Гордон Ма Унг з видання PCWorld взяв інтерв’ю у Скотта Херкельмана з AMD на виставці CES 2023 про теплові проблеми, пов’язані з кулерами Radeon RX 7900. Скотт є старшим віце-президентом і генеральним директором AMD Radeon, тому якщо і був хтось, у кого можна було запитати про ці проблеми, то це був він.

Скотт Херкельман визнав, що AMD виявила проблему і тепер компанія знає про неї. Однак, вона зачіпає лише дуже невеликий відсоток карт, які були зроблені, не вдаючись в подробиці про те, скільки саме карт.

Тепер підтверджено, що проблема перегріву пов’язана з рідиною всередині парової камери, а точніше з її недостатньою кількістю. Це підтверджує висновки Der8auer, який одним з перших заявив, що з паровою камерою щось не так.

Все зводиться до того, що в невеликій партії охолоджувачів насправді є проблема –  недостатньо рідини, і це дуже малий відсоток (…), що є першопричиною.

– Скотт Херкельман, AMD

AMD та партнери, які продають відеокарти MBA (Made by AMD), зараз пропонують заміну користувачам, постраждалим від цієї проблеми. AMD стверджує, що запасних адаптерів достатньо, а це означає, що чутки про їх дефіцит не відповідають дійсності. AMD просить тих, хто зіткнувся з проблемою перегріву графічного процесора до 110°C, зв’язатися зі службою підтримки і попросити про заміну.

AMD визнала наявність проблеми з “незначною кількістю” відеокарт Radeon RX 7900 XTX

Важливо відзначити, що ця проблема пов’язана тільки з Radeon RX 7900 XTX “еталонного” дизайну AMD. Моделей Radeon RX 7900 XT це не стосується, рівно як і партнерських карт з оригінальним охолодженням. Зрештою, проблеми з випарною камерою впливають лише на продуктивність, але оскільки AMD хоче, щоб її клієнти мали найкращий досвід, програма заміни не повинна бути складною для кінцевого користувача. Втім, краще щоб подібні ситуації взагалі не виникали, особливо у покупців настільки коштовних відеокарт.