Останнім часом у мережі почали з’являтись відгуки про підвищений нагрів відеокарт Radeon RX 7900 еталонного дизайну. Під навантаженням температура найбільш гарячих точок (Hot Spot) може досягати 110C. Ентузіаст Der8auer опублікував вичерпний огляд проблеми, придбавши для експериментів чотири карти Radeon RX 7900 XTX та перевіривши різницю між горизонтальною і вертикальною установкою відеокарт.

Як виявилося, різниця дійсно є. При горизонтальній установці карти починають троттлінг зі зниженням робочої частоти GPU вже через 1 хвилину після початку тесту. Швидке порівняння показало, що протестовані графічні процесори Radeon RX 7900 працювали гарячіше саме у горизонтальному положенні, ніж у вертикальному. При цьому швидкість обертання вентиляторів значно перевищує 2000 об/хв у порівнянні з 1700–1800 об/хв у вертикальному режимі.

Референсні Radeon RX 7900, можливо, мають проблеми з конструкцією випарної камери

Компанія Der8auer розробила спеціальний стенд для перевірки того, чи може вага та гравітація кулера бути причиною вищих температур в горизонтальному режимі. Цей тест показав аналогічні результати у порівнянні з відсутністю опори для кулера.

Референсні Radeon RX 7900, можливо, мають проблеми з конструкцією випарної камери

Після розбирання кулера та зняття опорного кронштейна, який безпосередньо контактує з VRM, температура не покращилася. Ютубер припустив, що висота підставки могла створити невеликий проміжок і, як наслідок, вплинути на ефективність кулера, але тест підтвердив, що це не є проблемою. Він навіть пішов на те, щоб відшліфувати підставки на основній частині кулера, щоб зменшити проміжок між графічним процесором і кулером, але це також не розв’язало проблему.

Референсні Radeon RX 7900, можливо, мають проблеми з конструкцією випарної камери

Інша теорія полягала в проблемі безпосередньо з випарною камерою. Під час тесту виявилось, що після встановлення адаптера у горизонтальне положення температура GPU значно підвищується. При цьому повторне перевертання карти не привело до її зниження.

Таким чином виникає підозра у проблемі з конструкцією парової камери. Наприклад, рідина всередині камери може мати нюанси з циркуляцією після конденсації. Der8auer стверджує, що це може бути проблема конструкції або вибору матеріалу, але він цілком впевнений, що це проблема парової камери.

AMD нещодавно опублікувала коротку заяву, в якій закликає людей, що мають проблеми з тепловим дроселюванням, звертатися до їх служби підтримки:

“Нам відомо, що обмежена кількість користувачів відчувають несподіване теплове дроселювання на відеокартах AMD Radeon RX 7900 XTX (еталонні моделі виробництва AMD). Користувачам, які відчувають несподіване теплове дроселювання AMD Radeon RX 7900 XTX, слід звернутися в службу підтримки AMD”.

На думку Der8auer, якщо випарна камера дійсно виявиться проблемною, то це може змусити AMD вдатись до більш серйозних кроків.