Окрім розширення асортименту десктопних чипів Core 13-го покоління, компанія Intel представила відразу чотири нові лінійки процесорів для мобільних систем. Різноманіття вражає. В запропонованому переліку включені моделі з кількістю ядер від 5 до 24, а також енергоспоживанням від 15 Вт до 157 Вт.

Якщо у випадку з десктопними чипами мова йшла про розширення вже наявної лінійки, то для мобільних систем на CES виробник представив відразу кілька серій CPU, орієнтованих на різні сегменти.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Найбільш потужні чипи зібрані в лінійці Core HX, яка позиціонується виробником як рішення для максимально потужних ігрових лептопів та портативних робочих станцій. Судячи з технічних характеристик, у такому випадку фактично мова йде про десктопні процесори, оптимізовані для використання у мобільних системах. У топових конфігураціях Core i9 HX мають 8 продуктивних та 16 енергоефективних ядер, 36 МБ кеш-пам’яті L3, тактові частоти до 5,6 ГГц, підтримку DDR5-5600 (до 128 ГБ) та шини PCI-E 5.0 (16 ліній).

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Лінійка Core i7 HX пропонує чипи з цікавими конфігураціями активних ядер. Старша Core i7-13850HX отримала 8 продуктивних і 12 енергоефективних обчислювачів. Подібне компонування не використовується у десктопах. Core i7-13700HX має звичну комбінацію 8/16+8, тоді як молодша Core i7-13650HX – 6/12+8.

Структурна формула чипів Core i5 HX також схожа на таку для десктопних моделей – старші моделі отримали 6/12+8, тоді як молодша – 6/12+4.

Всі чипи серії HX мають розблоковані множники, тому виробники ноутбуків зможуть запропонувати власникам експерименти з розгоном. В рамках мобільних систем це забавка дещо специфічна, але будь-який каприз за гроші ентузіастів. Відмітимо, що для всіх CPU лінійки заявлений однаковий рівень енергоспоживання – до 55 Вт в базі, та до 157 Вт на піку (Max Turbo Power).

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Враховуючи особливість компонування, процесори Core 13th HX не являють собою SoC та потребують встановлення на платі додаткового чипсета, який буде відповідати за периферійну обв’язку.

З особливостей серії також можна звернути увагу на те, що чипи HX оснащені інтегрованою графікою з 16/32 виконавчими модулями, тобто у більшості випадків ноутбуки на основі цих CPU будуть пропонуватись з дискретною графікою.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Класична H-лінійка продуктивних чипів Core також виявилась досить різноманітною, хоча у цьому випадку оновлення здебільшого позначилось лише на тактових частотах, та можливості роботи з більш швидкісною оперативкою. В топовій конфігурації процесори оснащені 6 продуктивними ядрами з підтримкою Hyper-Threading і робочими частотами до 5,4 ГГц, та мають 8 енергоефективних обчислювачів. Більшість моделей підтримують пам’ять до LPDDR5-6400 та оснащуються інтегрованою графікою Xe з 96EU.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Моделі H-серії вже мають типове для мобільних чипів компонування, передбачаючи наявність PCH на одній підкладці з кристалом CPU/GPU. Процесори також підтримують PCI-E 5.0, хоча мають у розпорядженні 8 ліній. Водночас передбачається можливість прямого підключення двох M.2 PCI-E 4.0 x4. З переваг мобільної “природи” можна виділити підтримку відразу чотирьох портів Thunderbolt 4 з реалізацією DP2.1 та USB 3.2. Ті ж чипи HX для подібного потребують додаткових контролерів.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Попри збільшені робочі частоти, енергетичні апетити Core 13-го покоління H-серії залишились на попередній позначці – базові 45 Вт з піковими 115 Вт у моделей Core i9/i7 та 95 Вт у Core i5.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Процесори Core P-серії загалом можна вважати окремими випадками H-лінійки, саме для ситуацій, коли потрібні більш економічні, але ще досить потужні чипи. Модельний ряд лінійки нечисленний. Старший чип Core i7-1370P має конфігурацію 6/12+8, тоді як інші отримали компонування 4/8+8. Внаслідок дещо менших робочих частот та напевно напруги живлення, енергоспоживання чипів P-серії вдалось втримати у межах 28/64 Вт.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

Економічні процесори Core U-серії для тонких і легких ноутбуків мають базовий рівень енергоспоживання у 15 Вт та максимальні значення Max Turbo Power у 55 Вт. Тут також загалом апдейтів не так багато у порівнянні з моделями минулого покоління. Основний упор на збільшення робочих частот P/E-cores.

Intel представила мобільні процесори Core 13-го покоління

До речі, для моделей Core 13ххх U-серії використовується компактніший кристал, який у максимальній конфігурації включає лише 2 продуктивних ядра з підтримкою Hyper-Threading та 8 енергоефективних обчислювачів. І саме така конфігурація використовується для всіх економічних моделей Core i7/i5. Тоді як Core i3-1315U вже отримала компонування 2/4+4.

Цікаво, що Intel в цьому класі CPU продовжує експерименти лише з одним продуктивним ядром та чотирма енергоефективними. Модель Core i3-1305U отримала саме конфігурацію 1/2+4. Ідентичну формацію має ще один цікавий представник лінійки – Intel Processor U300. Як раніше повідомлялось, виробник відмовляється від брендів Pentium/Celeron для своїх мобільних чипів, вважаючи позначення “Intel Processor” більш зрозумілим. Вочевидь, U300 приходить на заміну Pentium Gold 8505, який мав ідентичне оснащення, і, як не дивно, такі ж робочі частоти ядер. Покращення лише у підтримці більш швидкісної пам’яті – DDR5-5200 vs. DDR5-4800. Ну, і зміна назви, звичайно.