Епопея дірявого «Союз МС-22» триває. За інформацією Reuters NASA обговорює зі SpaceX можливість повернення російських космонавтів на Crew Dragon.

Незрозуміло, йде мова про Crew Dragon Endurance місії SpaceX Crew-5, який зараз зістикований з МКС, чи про інший Crew Dragon, який можна оперативно доправити до космічної станції.

«Ми поставили SpaceX декілька запитань щодо здатності, якщо це буде необхідно, повернути додаткових членів екіпажу на Crew Dragon, але це не є нашою головною метою на цей час», – зауважила речниця NASA Сандра Джонс з цього приводу.

Річ у тому, що на Crew Dragon Endurance лише чотири ложементи для астронавтів, які 6 жовтня 2022 прибули на ньому на МКС. Це астронавти NASA Ніколь Манн та Джош Касада, астронавт JAXA Коїті Ваката та росянка Анна Кікіна. Куди дівати ще Сергія Прокоп’єва, Дмитра Петеліна та Франсіско Рубіо (NASA) незрозуміло. Хіба що в ногах покласти, чи в багажний відсік (жарт), нові ложементи на станції взяти нема де, ложементи від «Союз МС-22» не сумісні з Crew Dragon.

Як варіант – чотирьох астронавтів NASA та JAXA повернути на Землю, а росіян залишити на МКС чекати наступний «Союз» чи Crew Dragon… З іншого боку, залишати росіян самих на МКС не дуже гарна ідея.

Щодо наступного «Союз МС-23», то єдине, що хочеться запитати у пана Рогозіна, який нещодавно отримав поранення: «Що по батутах?!».