Видання Forbes Україна склало щорічний рейтинг найбагатших українців.

Загалом статки 20 найбагатших українців з початку лютого 2022 впали більш ніж на $20 млрд – до $22,5 млрд.

Порівняно з 2021 р. в ньому багато нових персон, а ось деякі зі старих знайомих щезли. Причини цікаві – втрата громадянства, бізнесові негаразди й зрада батьківщини. А ще в Топ-20 несподівано багато ІТшників.

Наприклад, 2 та 3 місце зі статками в $2,3 млрд ($4 млрд на лютий 2022 року) зайняли Максим Литвин та Олексій Шевченко, кияни, що у 2009 році створили сервіс покращення навичок письмового спілкування Grammarly, яким користуються мільйони людей з усього світу.

На 7 місці за статками у $1,1 млрд, на які повномасштабна війна майже не вплинула – Влад Яценко, один зі співзасновників фінансово-технологічної компанії Revolut.

На 11 місці з сумою у $800 млн – Макс Поляков, власник Noosphere Ventures і колишній власник Firefly Aerospace.

На 17 місці з $360 млн (статок майже подвоївся з лютого 2022) – львів’янин Тарас Кицмей, один зі співзасновників софтверної компанії SoftServe, яка на сьогодні має вже близько 13 000 співробітників.

На 18 місці зі статками у $350 млн досить несподіваний ITшник – Степан Черновецький, син колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Насправді Черновецький-молодший займається нерухомістю, наприклад, йому належать 75% відомого 101 Tower біля якого 10 жовтня 2022 року вибухнула російська ракета. Крім того, Черновецькому належить і IT-бізнес – сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.

20 місце рейтингу Forbes Україна зі статками $320 млн займає Олександр Конотопський, один зі співвласників компанії Ajax Systems, яка розробляє бездротові системи безпеки.

7 місць з 20 – дуже непоганий результат для українського IT. Будемо сподіватися, що лідерів технологічних компаній в цьому рейтингу буде з кожним роком більше.

А перше місце рейтингу, як і раніше, зайняв Рінат Ахметов зі статками у $4,4 млрд. Багато виробництв, які належали Ахметову, суттєво постраждали під час повномасштабної агресії росіян. З лютого 2022 року статки бізнесмена впали більше ніж в 3 рази.