Артплатформа ArtStation видаляє зі своєї домашньої сторінки зображення, які протестують проти мистецтва, створеного штучним інтелектом, стверджуючи, що цей контент порушує її «Умови надання послуг», повідомляє The Verge. Члени спільноти ArtStation почали протестувати після того, як на початку грудня на платформі почали з’являтися роботи, згенеровані ШІ. Протестувальники стурбовані тим, що такі зображення є похідними від праці людей-художників і часто використовуються без зазначення авторства або компенсації.

Неясно, які саме Умови надання послуг платформи порушуються зображеннями проти ШІ, але документ надає ArtStation широкі повноваження щодо видалення контенту з цілого ряду причин, в тому числі якщо користувачі «надсилають спам або інші масові повідомлення».

ArtStation (яка була придбана Epic Games у 2021 році) вважається провідним онлайн-портфоліо та спільнотою для художників, які працюють у відеоіграх, кіно та коміксах. На початку цього року на платформі почали частіше зʼявлятися зображення, згенеровані Stable Diffusion та Midjourney. Після чого багато художників звернулися до Artstation з проханням заборонити їх, але платформа відмовилася, що призвело до протесту, який вилився у публікацію зображень «No AI Art».

Ситуація загострилася, коли ArtStation оголосила, що художники повинні будуть самостійно включити нову функцію «NoAI Tagging», яка мала заборонити ШІ використовувати їхні твори для навчання. Противники цього рішення зазначали, що така функція має бути увімкнена на платформі за замовченням.

Багато художників вважають ШІ-інструменти для створення мистецтва неетичними, оскільки вони часто навчаються на наборах даних, які містять твори мистецтва, знайдені в інтернеті без дозволу їхніх творців – в деяких випадках можна навіть побачити сліди водяного знаку або підпису.

Критики зазначають, що в той час, як реальні художники мають роками відточувати своє мистецтво, продавці згенерованих ШІ зображень створюють шаблонні роботи, створені на основі чужих ідей. З огляду на те, що ArtStation використовується творчими людьми для демонстрації портфоліо та пошуку оплачуваної роботи, не дивно, що спільнота заперечує проти прийняття мистецтва ШІ на платформі.