Платформа ArtStation, яка дозволяє художникам, що працюють у сфері ігор, кіно, медіа та розваг, демонструвати свої портфоліо, була заповнена одним і тим же зображенням, яке знову і знову публікують різні користувачі: великий червоний знак «НІ», що закриває слово «ШІ», і підпис «НІ ЗОБРАЖЕННЯМ, ЗГЕНЕРОВАНИМ ШІ».

Починаючи з вівторка, художники почали протестувати проти платформи, завантажуючи зображення у свої портфоліо після того, як деякі користувачі звернули увагу на те, що на головній сторінці сайту було представлено мистецтво, створене штучним інтелектом, повідомляє Vice.

Для багатьох художників на ArtStation зіставлення зображень, створених штучним інтелектом, з їхніми власними роботами є принизливим і підриває час і майстерність, які вкладаються в їхню творчість. Інструменти генерації зображень на основі ШІ піддаються жорсткій критиці з боку художників, оскільки вони навчаються на створених людиною творах мистецтва, вискоблених з інтернету, а потім ефективно змішують або навіть точно копіюють їх, не вказуючи при цьому авторство.

Ілюстратор Ніколас Коле спровокував протест, про який вперше повідомило видання Kotaku, після того, як побачив, як художник по костюмах Імоджен Чейз опублікувала ілюстрацію «No AI», яка була розроблена ілюстратором Олександром Нанічковим.

«Побачивши це, я відчув невелику надію і солідарність, але вона сповзала вниз по сторінці, поки публікація про ШІ набирала обертів. Я вирішив опублікувати таку ж мініатюру в знак солідарності та подивитися, чи зможу я утримати її в тренді», – розповів Коле.

«Я повідомив в Twitter, що я задумав, і запросив всіх, хто відчуває себе так само, приєднатися до мене, щоб подивитися, чи зможемо ми змусити ArtStation відповісти політикою, яка дійсно служить і враховує їх користувальницьку базу кваліфікованих майстрів», – продовжив він. «Після цього все було органічно: артспільнота – це порохова бочка пристрасті до нашого ремесла, й існує природний наростальний консенсус проти ШІ».

У зв’язку з протестом ArtStation випустила відповідь на поширені запитання щодо творів мистецтва, створених зі штучним інтелектом на своїй платформі. Компанія заявила, що її «керівні принципи щодо контенту не забороняють використання ШІ в процесі розміщення творів мистецтва».

Однак, за словами платформи, «портфоліо користувачів повинні містити тільки ті роботи, які вони створюють самостійно, і ми закликаємо авторів бути прозорими в цьому процесі». Компанія стверджує, що не хоче «стримувати дослідження і комерціалізацію ШІ» та водночас «поважає вибір художників і закон про авторські права».

Багато художників, включаючи Коле, незадоволені цією заявою – деякі хочуть, щоб компанія взагалі заборонила зображення зі штучним інтелектом, а інші хочуть, щоб платформа принаймні вимагала від художників маркувати та відрізняти свій вміст, створений ШІ, від інших творів мистецтва.