NASA в черговий раз вимушена була припинити підготовку до виходу в відкритий космос, через ймовірність зіткнення з космічним сміттям. І знову це уламки російської ракети.

Фрагменти третього ступеня («розгінного блоку» у термінології «Роскосмосу») «Фрегат-СБ» мали пройти усього в декількох сотнях метрів від МКС, тому було прийнято рішення про виконання маневру ухилення, під час якого вихід за межі станції заборонений. Скоріш за все мова йде про «Фрегат-СБ», якій залишився на орбіті (це ступені не можуть зійти з орбіти самостійно) після запуску супутника «Спектр-Р» у 2011 році. У 2020 р. він розвалився на багато шматків, утворивши хмару уламків. У маневрі ухилення використовуватимуться двигуни вантажного корабля «Прогрес 81». Наразі екіпажу станції нічого не загрожує.

NASA перенесе запланований вихід у відкритий космос на інший день. Мета цієї позастанційної активності – встановлення нового набору сонячних батарей для збільшення енергетичних можливостей МКС.

NASA відклала ще один вихід у відкритий космос через уламки російської ракети

Щодо «Союз МС-22» з діркою, то отвір у системі охолодження знайдений. Росіяни наполягають, що це наслідки удару мікрометеорита, хоч насправді це може бути й заводський брак. Тим часом температура на борту «Союз МС-22», ізольованого від станції, піднялася до +50 градусів Цельсія. Можна чи ні використовувати такий аварійний корабель для посадки «Роскосмос» має вирішити до кінця грудня. Опції залишилися ті ж самі – використання аварійного «Союз МС-22», запуск «Союз МС-23» без екіпажу або звернення за допомогою до SpaceX. Відремонтувати пошкоджену систему охолодження на орбіті неможливо.