На думку експертів Reuters Breakingviews виконавчий директор Microsoft Сатя Наделла може ініціювати придбання Netflix у 2023 році.

Microsoft з самого початку активно розширювала власний бізнес шляхом придбання інших компанії. У переліку придбань Microsoft вже 273 пункти, але особливо гучні угоди компанія почала укладати після того, як крісло виконавчого директора у 2014 році зайняв Сатя Наделла.

Розробники Minecraft студія Mojang – $2,5 млрд (2014); LinkedIn – $26 млрд (2016); GitHub – $7,5 млрд (2018); ZeniMax Media – $8,1 млрд (2020); Nuance Communications – $19,7 млрд (2021). І, нарешті, Activision Blizzard – $68,7 млрд.

Як ви добре знаєте, з останнім придбання є певні проблеми. Воно не подобається Sony, Федеральній торговій комісії США та регуляторам декількох інших країн. А ось придбання Netflix, якщо воно все ж таки станеться, буде значно легше просунути американським та європейським антимонопольним установам, все ж такі стримінговий сервіс – це не профільний для Microsoft бізнес. З іншого боку, мати можливість додати власний стримінг на сотні мільйони пристроїв, ПК з Windows, ігрові консолі… це досить непогана конкурентна пропозиція.

Тим більше, що дві компанії й так вже досить тісно співпрацюють. Саме Microsoft став рекламним партнером Netflix для нової послуги підписки з рекламою. Президент Microsoft Бред Сміт входить до складу правління Netflix. Ну і застосунки Netflix вже працюють на Windows ПК та Xbox.

З іншого боку Netflix, яка вперше в історії потерпає від зниження кількості передплатників, має власні великі плани щодо ігор. У 2022 році компанія придбала розробника Spry Fox, свою шосту власну студію і вже активно пропанує проміж фільмів і власні ігри, до речі, досить непогані. І ось тут Netflix могла б запозичити круті проєкти з каталогу Microsoft і взагалі отримати якісну експертизу від одного з лідерів ігрового ринку.

Ціна питання – $190 млрд, якщо врахувати 30% премію до вартості акцій Netflix. Такі гроші в Microsoft є. Звісно ж настільки суттєві інвестиції швидко не окупляться, але Сатя Наделла звик ризикувати та вміє дивитися трохи далі. Тож… У 2023 році Microsoft дійсно може придбати Netflix, особливо якщо угоду з Activision Blizzard врешті решт заблокують. Запасаємось поп-корном.