Федеральна торгова комісія США (FTC) подала позов до суду, щоб спробувати заблокувати план компанії Microsoft купити Activision Blizzard за $68,7 мільярда доларів, повідомляється в пресрелізі регулятора. Позов був поданий після тижнів суперечок між Microsoft, Sony і регуляторами з приводу конкуренції та майбутнього Call of Duty. FTC стверджує, що придбання «дозволить Microsoft придушити конкурентів своїх ігрових консолей Xbox і свого швидко зростаючого бізнесу підписного контенту і хмарних ігор».

Голосування членів FTC означає, що Microsoft стикається зі значними перешкодами на шляху до завершення угоди з Activision Blizzard. Регулятори у Великобританії та ЄС також уважно вивчають угоду, попри неодноразові спроби Microsoft заспокоїти їх.

«Microsoft вже показала, що може і буде приховувати контент від своїх ігрових конкурентів», – сказала у своїй заяві Холлі Ведова, директор Бюро з питань конкуренції FTC. «Сьогодні ми прагнемо перешкодити Microsoft отримати контроль над провідною незалежною ігровою студією і використовувати його для заподіяння шкоди конкуренції на численних динамічних і швидкозростаючих ігрових ринках».

«Ми продовжуємо вірити, що ця угода розширить конкуренцію і створить більше можливостей для геймерів і розробників ігор», – сказав Бред Сміт, віцеголова і президент Microsoft. «Ми з першого дня були прихильні до розв’язання проблем конкуренції, в тому числі пропонуючи на початку цього тижня поступки FTC. Хоча ми вірили в те, що дамо шанс на мир, ми повністю впевнені у своїй правоті та вітаємо можливість представити нашу позицію в суді».

У листі до співробітників Activision Blizzard генеральний директор Боббі Котік повідомив персоналу, що «має впевненість» в тому, що поглинання буде закрито. «Твердження про те, що ця угода є антиконкурентною, не відповідає фактам, і ми віримо, що виграємо цей виклик», – написав він.

Минулого місяця Microsoft запропонувала Sony 10-річну угоду на нові ігри Call of Duty, але Sony ще не прийняла цю пропозицію. Аналогічну угоду було узгоджено між Nintendo та Valve. У разі схвалення угоди з Activision Blizzard, Call of Duty може з’явитися на консолях Nintendo.

Розчарування Microsoft через заперечення Sony проти угоди з Activision Blizzard було зрозумілим.

«Sony стала найгучнішим противником», – сказав президент Microsoft Бред Сміт в нещодавній статті в Wall Street Journal. «Вона так само схвильована цією угодою, як Blockbuster був схвильований появою Netflix».

Microsoft також назвала занепокоєння британського Управління з конкуренції та ринків (CMA) «недоречним» і звинуватила регулятора в тому, що він прийняв «скарги Sony без урахування потенційної шкоди для споживачів».